Saudiarabisk statsanklager: Mordet på Khashoggi var nøje planlagt

Saudi-Arabien efterforsker sagen sammen med Tyrkiet.

Døren ind til det saudiarabiske konsulat i Istanbul. (Foto: Lefteris Pitarakis © Scanpix)

En nøje planlagt forbrydelse.

Sådan siger den saudiarabiske anklager om mordet på den kritiske saudiarabiske journalist, Jamal Khashoggi.

Det skriver det statskontrollerede saudiske nyhedsbureau ifølge nyhedsbureauet AP.

Ifølge den saudiske statsanklager Saud al-Mojeb er efterforskerne kommet til den konklusion efter at have fået indsigt i de tyrkiske myndigheders beviser.

Tyrkiet og Saudi-Arabien efterforsker sagen sammen.

Den kritiske saudiarabiske journalist, Jamal Khashoggi, blev den 2. oktober dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

I over to uger benægtede Saudi-Arabien, at de havde noget med journalistens forsvinden at gøre og kom med flere modstridende forklaringer på, hvad der var sket med ham.

Lørdag indrømmede de saudiske myndigheder så, at Khashoggi var blevet dræbt på konsulatet - men forklaringen lød, at det havde været et uheld.

Søndag kom der dog en ny forklaring, da den saudiske udenrigsminister sagde, at Khashoggi blev dræbt af et 'saudisk sikkerhedsteam', da han gik ind på konsulatet.

Diplomatisk balancegang

Sagen er hurtigt blevet lidt af en diplomatisk varm kartoffel.

Mange beviser har peget i retning af, at det saudiarabiske kongehus kan have haft forbindelse til mordet.

Blandt andet skrev avisen New York Times i sidste uge, at en af de saudiarabiske agenter, som var set på konsulatet på dagen for drabet, har været fast sikkerhedsvagt for den saudiarabiske kronprins på flere udlandsrejser.

Og det internationale samfund har haft svært ved at finde ud af, hvilket ben det skulle stå på.

Den tyrkiske præsident Erdogan sagde forleden i en tale, at mordet var planlagt, men han undlod af at spekulere i skyldspørgsmålet.

Samme øvelse har Saudi-Arabiens allierede USA været ude i. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har udtalt, at han nødig vil standse et milliardstort våbensalg til Saudi-Arabien.

Tirsdag åbnede Trump dog op for muligheden for, at den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, kunne have haft en finger med i spillet.

- Det er ham, der kører tingene, så hvis det er nogen, så må det være ham, sagde Donald Trump til Wallstreet Journal.