Savnede danskere frygtes døde

Natten er faldet på i Thailand, hvor der stadig mangler livstegn fra en række danskere. 13 danskere er officielt savnede og Udenrigsministeriet frygter, at flere af dem er døde. Derudover mangler rejsebureauerne overblik over 180 af deres gæster i katastrofeområdet.

Natten har nu lagt sig over Thailand, hvor et ukendt antaldanskere endnu er savnet efter de ødelæggende flodbølger, der i gårhærgede ferieparadiset.

Foreløbig er tre danskere omkommet i Thailand på grund afflodbølgerne. Og det frygtes at flere har mistet livet.

Uffe Wolffhechel,Udenrigsministeriet»Vi frygterdesværre, at der er flere omkomne.«

180 af de danske turister, som rejsearrangørerne har i området,kan bureauerne ikke gøre rede for. En stor del af disse savnede kandog skyldes dårlig kommunikation.

Frygter flere danske omkomneVærre er det med de 13 danskere, som Udenrigsministeriet officielthar meldt savnet.

- Vi frygter desværre, at der blandt de 13 savnede er flereomkomne. Her kan være tale om mennesker, som er set i en farligsituation, for eksempel blive suget ud i vandet, og siden har ingenset dem, siger Uffe Wolffhechel fra Udenrigsministeriets afdelingfor Borgerservice.

Udenrigsministeriet informationUdenrigsministeriet informerer om katastrofenUdenrigsministeriet

Det er ikke mindst i det thailandske ferieparadis Khao Lak, atder frygtes for danske turisters skæbne.

Ifølge Jyllands-Posten er tre af de savnede her børn på to tilfem år. Denne oplysning er dog ikke blevet bekræftet af det danskeudenrigsministerium. Samtidig arbejder ansatte fra Danmarksambassade i Bangkok på højtryk for at finde danskere på øen Phuketsyd for Khao Lak.

se den her.Hospitaleti Phuket har lagt en liste over de patienter - ogs danskerne - derer blevet behandlet efter flodbølgen på nettetDe sårede

Ikke meget nytFor det er fortsat sparsomt med efterretninger fra de dansketurister, der holder ferie i Khao Lak nord for ferieøen Phuket iThailand, hvor adskillige hoteller med skandinaviske turister erhårdt ramt af flodbølgen.

Star Tour oplyser, at man ikke har kontakt til 20 af selskabets44 danske gæster i Khao Lak, og bureauet regner ikke med, at derkommer nye oplysninger i løbet af natten.

- Vi har fundet 24 af vores 44 danske gæster i Khao Lak, men visavner fortsat 600 skandinaviske gæster heraf 20 danskere samt femrejseledere, siger salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour. Han kanendnu ikke sige noget om tilstanden hos de 24 danskere, der erblevet fundet i live.

 Se billedserieBirger BroChristensens billeder fra PhuketEt øjenvidnes fotos

Rejsebureauet Apollo har fire danskere i Khao Lak, og dem harman endnu ikke været i kontakt med.

Start Tour fik tidligere på dagen et kriseteam med læger,psykologer og nogle af selskabets egne folk frem til Khao Lak medhjælp fra de thailandske myndigheder.

- Vi kan konstatere, at ødelæggelserne på vores hoteller, deralle lå lige ned til vandet, er kolossale, siger Stig Elling. StarTour sender senere på dagen to fly afsted mod det sydlige Thailandfor at hente feriegæsterne hjem til Danmark.

Sri Lanka: Hovedparten af danskerne i god beholdPå Sri Lanka meldes hovedparten af de danske turister i god beholdbåde fra Star Tour og Apollo, der dog endnu mangler at få klarhedover situationen for en mindre gruppe af selskabets gæster i detsydlige Sri Lanka, der ligeledes er hårdt medtaget.

Ifølge administrerende direktør i Apollo Danmark, Jan Lockhart,drejer det sig om "under ti danske turister".

.herinformationMyTravel

.herinformationKilroyRejser

Kriselinie: 33 48 83 00 mellem kl. 09.00 – 16.30 - derefter kan denjourhavende nås på 0046 771 231 231.herinformationVing

Kriselinie: 33 48 83 00 mellem kl. 09.00 – 16.30 - derefter kan denjourhavende nås på 0046 771 231 231.herinformationTjaereborg

Kriselinie: 33 48 83 00 mellem kl. 09.00 – 16.30 - derefter kan denjourhavende nås på 0046 771 231 231.herinformationSpies

Kriselinie: 0046 086 738 660.herinformationKuoni/Apollo Rejser

Kriselinie: tlf. 33 47 90 00 - tryk 2.herinformation StarTourKriselinier og information

Der hersker stadig usikkerhed om de turister, der på egen håndrejser rundt i de berørte områder af Asien.

Ambassaden arbejder på højtryk

Ansatte fra Danmarks ambassade i Bangkok arbejder under kaotiskeforhold i Phuket i forsøget på at finde oplysninger om de mangedanskere, der opholdt sig i og omkring Phuket, da flodbølgen ramtesøndag.

- Vi har endnu ikke overblik over, hvor mange danskere, deropholdt sig her. Men det er mange. Måske 3000 - 4000. Vi forsøgerhele tiden at opdatere listerne, siger Danmarks konsul i Thailand,Ulrik Sørensen, over telefonen fra Phuket.

- Vi kan ikke komme igennem på telefonerne. Folk frarejsebureauerne kan ikke få fat på guiderne. De kan ikke få fat pånogen, siger Ulrik Sørensen.

Tre danskere omkommet

Tre danskere er bekræftet omkommet, mens fem savnes, og 11 erindlagt på nogle af områdets hospitaler.

De omkomne er en 63-årig mand fra Aabenraa, en 71-årig mand frahovedstadsområdet og en 10-årig dreng ligeledes frahovedstadsområdet, oplyser Udenrigsministeriet.

Ingen af de omkomne er tilsyneladende i familie.

Kort overområdet omkring Det Indiske Ocean © DR

- Men der kan godt komme flere endnu, for nogle af listerneviser ikke nationalitet. Vi kan ikke se, hvem der er dansk ellersvensk. Og vi har jo også engelske og udenlandske navne i Danmark,siger Ulrik Sørensen, der fortæller, at de, der er sluppet nemmest,er de, der var ude at dykke, da flodbølgen kom.

- De har ligget derude og snorklet og har ikke en gang mærketdet. Mens der er folk, der er blevet skyllet ud af deres vinduer oghoteller. Det er de frygteligste historier, vi får. Der var en, derlige nåede at gribe fat i sin lille datter, før hun ville væreforsvundet. Og konen fik fat i et træ. Han kom med skulderen ibind. Frygtelige historier, siger Ulrik Sørensen.

Kø ved ambassadens kontor

Folk står i kø ved det hotelværelse i Phuket, hvor den danskeambassade har oprettet et nødkontor.

- De har mistet deres tøj, de har mistet deres pas. De harmistet alt, så vi sidder og udsteder nødpas til folk, så de kankomme hjem, så snart chancen gives, fortæller konsulen.

Og det er ikke kun en type rejsende, der beder om hjælp.

- Der kommer unge mennesker. Forældre med børn. Bedsteforældremed børn og børnebørn. Og der har ikke været fem minutters pause,siden vi ankom. Vi laver lister og lister hele tiden, siger UlrikSørensen.

- Folk er meget rystede. Og de har svært ved at findehotelværelser, fordi alle er flyttet væk fra de lavereliggendeområder af frygt for, at der skal komme en flodbølge til, siger dendanske konsul.

Phuket og KhaoLat Foto: DR, © DR

Facebook
Twitter