Schaldemose sidder på Fyn. Weiss er i Bruxelles: I dag stemmer de på en måde, de aldrig har prøvet før

Europaparlamentarikerne gør klar til historisk afstemning.

I stedet for at stemme fra deres normale pladser i plenarsalen skal europaparlamentarikerne i dag stemme på sedler, de selv printer ud. (Foto: JOHANNA GERON © Scanpix)

Christel Schaldemose har været ude at købe ekstra printerpapir og blækpatroner. Bare for en sikkerheds skyld.

- Jeg vil ikke ende i en situation, hvor jeg ikke kan stemme, fordi jeg løber tør for blæk og papir, forklarer hun over telefonen.

I dag skal den socialdemokratiske politiker nemlig deltage i den mest usædvanlige afstemning, hun har prøvet i de 14 år, hun har været medlem af Europa-Parlamentet.

Normalt stemmer hun sammen med sine kolleger under plenarsamlingerne i enten Strasbourg eller Bruxelles. Men på grund af coronakrisen er langt størstedelen af de 705 europaparlamentarikere rejst hjem for at mindske smitterisikoen. Heriblandt Christel Schaldemose, der har etableret hjemmekontor i sit sommerhus i Faaborg på Sydfyn.

Nu er der dog brug for, at europaparlamentarikerne godkender tre corona-tiltag - heriblandt at bruge godt 276 milliarder kroner fra EU-budgettet til at afbøde konsevenserne af krisen - før de kan træde i kraft.

Derfor har parlamentarikerne for første gang nogensinde fået lov til at stemme på afstand.

Ingen svær beslutning

Det kræver dog en printer, så de selv kan trykke stemmesedlerne, skrive deres navn og sætte deres krydser, underskrive dem og derefter maile en kopi retur til Europa-Parlamentet.

En ”smule gammeldags og bøvlet”, erkender Christel Schaldemose. Og det er langt fra alle, der ligesom hende har en printer i huset. Partifællen Niels Fuglsang, der for tiden arbejder fra sin lejlighed i København, har været nødt til at ud at investere i en for at kunne afgive sin stemme.

- Men det er mange penge, vi skal stemme om, så der skal ikke være nogen, der bagefter kan sætte spørgsmålstegn ved afstemningsresultatet, siger den socialdemokratiske politiker, der har overvejet at tage sin bil og køre de små ti timer, det tager at komme til Bruxelles fra den sydfynske by.

Men den danske regering fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Og Europa-Parlamentets ledelse har meddelt, at parlamentarikerne ikke behøver at rejse til Belgien, der også er gået skridtet videre end Danmark og har indført et tre uger langt udgangsforbud.

- Så det har egentlig ikke været en svær beslutning at blive hjemme og arbejde herfra, tilføjer hun.

Som størstedelen af de danske europaparlamentarikere har Christel Schaldemose (S) valgt at arbejde fra Danmark under coronakrisen. (Foto: PRIVATFOTO)

Ødelægger respekten

Den ekstraordinære plenarsamling går i gang klokken 10.00, og afstemningen varer indtil 22.30, hvor formanden for Europa-Parlamentet, David Sassoli, vil offentliggøre det endelige resultatet.

Den konservative Pernille Weiss er en af de parlamentarikere, der er blevet i Bruxelles. Hun har ikke en printer i sin belgiske lejlighed, så hun tager hen til parlamentet for at stemme. Den oprindelige plan var, at hun skulle aflevere sine stemmesedler i en kasse i salen, men i aftes blev det besluttet, at hun også skal maile dem, selvom hun er i huset.

- Vi er omkring 30 parlamentarikere i byen, måske lidt flere. Og hvis man forestiller sig, at nogle af dem, der bor et par timers kørsel fra byen, også kommer, kan vi nok godt nå op på 100 parlamentarikere. Men nu må vi se, for folk har fået besked på at stemme på afstand, vurderer Pernille Weiss.

Seks medarbejdere, heriblandt én parlamentariker, er ifølge parlamentets generalsekretær blevet testet positiv for coronavirus. Den konservative politiker har dog intet problem med at opholde sig i den enorme parlamentsbygning, hvor der lige nu er få mennesker og ekstra stort fokus på rengøring. I den seneste uge har hun dagligt været forbi sit kontor i parlamentet for at arbejde.

- Der er ikke andre steder i byen, hvor man finder mødelokaler og gange, der er så store og brede. Så vi har alle gode muligheder for at overholde sikkerhedsforanstaltningene, siger Pernille Weiss.

Hun håber samtidig ikke, at dagens afstemning bliver en enlig svale i den kommende tid. Da krisen brød ud for et par uger siden, blev det meste af arbejdet i Europa-Parlamentet sat på pause for at mindske smitterisikoen. Og som det ser ud nu, er der stort set intet på programmet i hele april. Pernille Weiss har selv to sager, der lige nu ligger helt stille, og det går ikke, mener hun.

- Jeg er helt med på, at vi ikke kan arbejde videre som om, intet var hændt. Men vi parlamentarikere taler på vegne af en halv milliard mennesker, og det ødelægger både forståelsen og respekten for det europæiske demokrati, hvis ikke vi kommer i gang med al det arbejde, vi har på programmet, siger hun og retter samtidig en kritik af Europa-Parlamentets ledelse.

Hun mener ikke, at den var godt nok forberedt på en krise, som den vi står i nu. De nye afstemningsregler blev eksempelvis først besluttet i sidste uge.

- Det skriger til himlen, at vi ikke på forhånd havde nogen beredskabsplan, så vi kunne blive ved med at arbejde trods krisen. Det lægger op til selvransagelse, siger Pernille Weiss.

Pernille Weiss (K) forstår ikke, hvorfor arbejdet i parlamentet er blevet lukket ned i den kommende tid. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Virtuelt eller fysisk

Det er Morten Helveg Petersen, der sidder i Europa-Parlamentet for De Radikale, enig i.

- Der er ingen af os, der har været godt nok forberedt på det her. Derfor kommer der også et forløb bagefter, hvor vi skal se på, hvad vi kunne hav gjort bedre. Vi lærer en masse, som dagene går, siger han.

Den radikale politiker befinder sig i Danmark, og han har ingen planer om at tage til Bruxelles for at afgive sin stemme. Men han er også klar til at arbejde videre.

- Det, der sker i øjeblikket, er, at nationalstaterne lukker sig om sig selv og finder egne løsninger. Men det er ikke sådan, vi løser krisen. Det skal derimod ske ved, at vi styrker samarbejdet i Europa, og derfor er der mere end nogensinde før brug for, at Europa-Parlamentet træder sammen, siger han.

Både De Radikale og Venstre er medlemmer af den liberale Renew Europe-gruppe i Europa-Parlamentet. Gruppen opfordrer nu Europa-Parlamentets ledelse til at indkalde til en ekstraordinær plenarforsamling i april.

- Vi opfordrer parlamentet til at trække i arbejdstøjet. Om det bliver virtuelt eller fysisk, må tiden vise, siger Morten Helveg Petersen.

Præcisering klokken 7.41: I den oprindelige artikel stod der, at alle parlamentarikere, der møder op i parlamentet, skulle aflevere deres stemmesedler i en boks. Det blev i aftes ændret, så de i stedet skal maile dem.