Schwarzenegger: Klimaet skal reddes nedefra

​Det er ikke nok med en global klimaaftale, hvis verdens klima skal reddes, siger superstjernen Arnold Schwarzenegger.

Klimaforekæmperen Arnold Schwarzenegger deltager i FN's klimatopmøde i Paris. (Foto: © Per Bang Thomsen)

Hvis vi for alvor skal prøve at redde klimaet og få sat en stopper for den globale opvarmning, så er det langt fra nok med en global klimaaftale.

Klimaet skal nemlig også reddes nedefra.

Og her er det især politikerne rundt om i verdens byer, regioner, provinser og delstater, der skal tage sig sammen og trække det helt store læs.

Det er budskabet fra en af verdens mest berømte klimaforkæmpere, Terminator-stjernen og den californiske eksguvernør Arnold Schwarzenegger.

- Da jeg var guvernør, oplevede jeg selv, hvilken enorm magt delstatsregeringer kan have. Derfor behøver vi ikke at vente på, at de nationale regeringer bliver enige om en aftale. Vi skal marchere forrest, siger han, da dr.dk møder ham på FN’s klimatopmøde i Paris.

Byerne skal vågne op

I Californien har politikerne blandt andet besluttet sig for at reducere delstatens CO2-udledning med 25 procent i 2020 – og 85 procent i 2050.

Derudover ligger verdens største solcelleanlæg i Mojave-ørkenen i den vestamerikanske delstat, hvor den republikanske Arnold Schwarzenegger var guvernør fra 2003 til 2011.

- Da vi gennemførte de klimalove, sagde nogle eksperter, at vi var skøre. De sagde samtidig, at det var den nationale regerings ansvar at gøre noget ved det, og at staterne bare skulle blande sig uden om det. Der var mit svar: "Skide være med det", siger han.

- I dag er Californien meget længere fremme end regeringen hjemme i USA. Derfor skal byerne og lokalstaterne vågne op, for det er dem, der har magten til at gøre noget, siger Arnold Schwarzenegger.

Kæmpet klimakamp i mange år

Han har i mange år været fast gæstestjerne, når der bliver afholdt klimakonferencer rundt om i verden.

Der bliver nemlig lyttet til den østrigskfødte Arnold Schwarzenegger, når han deltager i events som FN’s klimatopmøde, der slutter sidst på ugen.

Som guvernør fik han i den grad sat klimasagen på den politiske dagsorden i både Californien og i resten af USA.

Og da han trådte tilbage, stiftede han med støtte fra FN klimaorganisationen R20, som er en sammenslutning af blandt andet lokalregeringer, private virksomheder samt internationale organisationer og NGO’er.

Verbal opsang gik viralt

Mandag aften sendte Arnold Schwarzenegger en verbal opsang på Facebook til alle de klimaskeptikere, der bliver ved med at kritisere ham, hver gang han ytrer sig om klimaudfordringerne.

https://www.facebook.com/arnold/posts/10153625394451760

Det opslag gik viralt, og det er i skrivende stund blevet delt mere end 46.000 gange og har fået næsten 80.000 likes. Heriblandt et fra Facebook-stifteren Mark Zuckerberg.

- Vi bliver nødt til at gøre noget, når vi ved, at mere end syv millioner mennesker dør om året på grund af forurening. Det er uanset, om man er republikaner eller demokrat. Det er vores ansvar at gøre verden til at sundere sted at leve, siger han.

Lært af fortidens fejl

Arnold Schwarzenegger, der indledte sin karriere som professionel bodybuilder, tror selv, at der kommer en aftale ud af klimaforhandlingerne i Paris.

- Det er kompliceret, når man sætter omkring 200 lande sammen. Men Frankrig (der er vært for topmødet, red.) har gjort et godt stykke arbejde, og de har lært af fortidens fejl, siger han.

Arnold Schwarzenegger har været i Paris i de seneste dag og har deltaget i en lang række arrangementer.

- Der er en positiv stemning, og jeg tror, at der vil komme en aftale. Jeg tvivler dog på, om det bliver til et 12-tal. Men den vil være et skridt fremad, og den vil fungere som et fundament, som vi kan blive ved med at bygge ovenpå. Vi må ikke glemme, at intet kommer til at ske fra den ene dag til den anden.