Schweiz stemmer om videoovervågning af forsikringskunder

Vedtages en ny lov, får forsikringsselskaber mulighed for at filme kunder i haver og på altaner.

Schweiz' præsident, Alain Berset, er bekymret for, at et forslag om at lade schweiziske love går forud for konventioner, (Foto: © Denis Balibouse / Reuters © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

I dag skal de schweiziske vælgere tage stilling til tre vidt forskellige emner, når de går til stemmeurnerne.

Et af forslagene er de såkaldte velfærdsdetektiver. Vedtages det, får forsikringsselskaberne mulighed for lovligt at filme personer på offentlige steder eller i private omgivelser som en have eller altan. Eneste krav er, at optagelsen sker fra et offentligt sted.

Kravet til forsikringsselskaberne er, at de kan fremvise 'konkrete indikationer' på svindel.

Fortalere for lovændringen mener, at det er et nødvendigt tiltag for at kunne kontrollere svindel og begrænse forsikringsselskabernes udgifter.

Vil forbyde afskæring af kvægs horn

Kritikere af forslaget mener omvendt, at lovændringen kan føre til seriøs og uberettiget brud på privatlivets fred.

Schweiziske forsikringsselskaber har i flere år lovligt kunne overvåge personer, der er mistænkt for at svindle med erstatningskrav og skadesanmeldelser. Men det stoppede i 2016 efter en afgørelse ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol.

De øvrige to emner, der skal stemmes om er, at schweizisk lov altid skal have forrang for internationale aftaler og konventioner, samt et forbud mod at landmænd skærer hornene af deres kvæg.

/ritzau/

Facebook
Twitter