(Foto: ODD Andersen © Scanpix)

SE BILLEDERNE 'Hele Berlin hader politiet', råber demonstranterne, mens Berlins svar på Ungdomshuset bliver ryddet

Et hus, der har været besat og siden lejet af venstreradikale grupperinger, har i dag været målet for en stor politiaktion.

Omkring 1.500 betjente har fra morgenstunden været trukket i det tunge gear i kvarteret Friedrichshain i den tyske hovedstad Berlin. Ifølge avisen Taz skal der dog have været op mod 5.000 betjente involveret i aktionen, heriblandt forstærkninger tilkaldt fra Bayern.

Ejendommen Liebig 34, der beskriver sig selv som et selvorganiseret anarcha-qeeer-feministisk husprojekt, har været et venstreradikalt tilholdssted i generationer, og husets symbolværdi i miljøet kan sammenlignes med Ungdomshuset Jagtvej 69, skulle ryddes, efter at en lejeaftale var udløbet for to år siden. Og i august fik ejeren, boliginvestoren Gijora Padovicz, ved delstatsretten i Berlin medhold i, at huset skulle rømmes.

Noget tyder på, at betjentene tog de autonome på sengen, da de rykkede ind kort efter klokken otte fredag morgen. I hvert betegner politiet overfor tyske medier aktionens forløb, som mere end hvad man på forhånd havde frygtet, da flere end 60 beboere mere eller mindre frivilligt blev ført ud af ejendommen, mens deres sympatisører tog imod dem med klapsalver.

 • Sortklædte demonstranter har hele morgenen forsøgt at holde politi tilbage fra huset. De har flere gange råbt: "Hele Berlin hader politiet." (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)
  1 / 10
 • Ejendommen Liebig 34 regnes som et af de sidste symboler på den venstreradikale scene i Berlin. Bygningen blev besat i 1990, men i mange år har den fungeret på lovlige vilkår og med en lejekontrakt. Nogle af beboerne forlod huset frivilligt, andre med armene vredet om ryggen. Alle blev de modtaget med klapsalver af demonstrerende sympatisører. (Foto: CHRISTIAN MANG © Scanpix)
  2 / 10
 • Liebigstrasse 34 ligger i Friedrichshain, som lå i det tidligere Østberlin inden murens fald. Efter genforeningen blev der gennemført besættelser af mange af de gamle huse.
  3 / 10
 • Liebig 34 blev ryddet, fordi ejeren, boliginvestoren Gijora Padovicz, der har ry for at købe ejendomme og tvinge lejerne ud, tilbage i 2018 nægtede at forlænge lejekontrakten med beboerne. Og siden har landsdelsretten i Berlin i august i år afgjort, at huset skulle rømmes. (Foto: CHRISTIAN MANG © Scanpix)
  4 / 10
 • Politi har blandt andet fået adgang til huset fra tagvinduerne. (Foto: CHRISTIAN MANG © Scanpix)
  5 / 10
 • Politiet har brugt blandt andet kædesave for at bryde barrikaderne omkring huset ned. Der har også været muret forskellige forhindringer op i beton, ligesom der har været sat bombeattrapper op, som skulle forsinke politiets indtrængen. (Foto: AXEL SCHMIDT © Scanpix)
  6 / 10
 • Liebig 34 har i tre årtier været et projekt for skiftende grupper af anarkister og radikalt venstreorienterede. (Foto: CHRISTIAN MANG © Scanpix)
  7 / 10
 • Huset har været besat i 30 år, og det har været brugt af anarkister og radikalt venstreorienterede til at holde fester og koncerter. Længere væk fra bygningen har demonstranter med sorte hætter heftige sammenstød med politiet, og der er undervejs blevet kastet med flasker og fyrværkeri. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)
  8 / 10
 • Siden 1999 har huset haft forskellige grupper af kvindelige og homoseksuelle beboere. Senest havde man besluttet, at den eneste gruppe, der ikke måtte være med, var cis-mænd, altså mænd, som er født i en mands krop og definerer sig som mænd. (Foto: AXEL SCHMIDT © Scanpix)
  9 / 10
 • I løbet af natten har brandfolk flere gange været kaldt ud for at slukke mindre brande i området omkring Liebig 34. Forskellige grupperinger af demonstranter har støttet beboerne i huset med mere eller mindre lovlige metoder. (Foto: CHRISTIAN MANG © Scanpix)
  10 / 10
Facebook
Twitter