(Foto: VATICAN MEDIA HANDOUT © Scanpix)

Se billederne: Paven på historisk besøg i Irak trods sikkerhedsadvarsler og covid-19

For første gang nogensinde er en pave på besøg i det mellemøstlige land.

Der blev skrevet historie i går eftermiddag, da et Alitalia-fly landede i Bagdad.

Ombord var nemlig pave Frans, som dermed blev den første pave nogensinde, der besøger Irak.

Paven har trodset sikkerhedsadvarsler i forhold til både terror og covid-19 ved at tage til Irak, påpeger Jacob Egeris Thorsen, lektor i teologi på Aarhus Universitet.

- Det er sådan set en gammel drøm i Vatikanet, der bliver vakt til live, og jeg tror, at paven synes, at det lige nu er vigtigere end nogensinde, siger lektoren til P1 Morgen.

Han peger på, at der frem til USA’s invasion af Irak i 2003 boede knap 1,5 millioner kristne i Irak, som er et af de lande i verden med den længste kristne historie. Men siden er tallet skrumpet til omkring 250.000 i dag - blandt andet på grund af religiøs forfølgelse begået af IS.

På den ene side handler besøget derfor om, at give Iraks kristne et moralsk rygstød og vise, at de ikke er glemt, siger Jacob Egeris Thorsen.

- Den anden side af sagen er, at paven arbejder meget på at forene moderate religiøse kræfter og på at undgå, at vold bliver begået i religioners navn, siger han.

Det historiske besøg er derfor også et forsøg på at komme fundamentalisme og forfølgelse af kristne i Mellemøsten til livs.

Det fire dage lange besøg i Irak betegnes som det mest risikable udlandsbesøg for pave Frans, der har været pave siden 2012. Besøget er samtidig pavens første udlandsrejse siden november 2019.

 • Pavens historiske besøg i Irak startede i hovedstaden, Bagdad, i går. (Foto: AYMAN HENNA © Scanpix)
  1 / 17
 • Her mødtes han med den irakiske præsident, Barham Saleh, i præsidentpaladset i byens grønne zone. (Foto: AYMAN HENNA © Scanpix)
  2 / 17
 • Tusindvis af sikkerhedsstyrker er sat ind i forbindelse med det historiske besøg. Her patruljerer politi gaden i Bagdad. (Foto: MURTAJA LATEEF © Scanpix)
  3 / 17
 • Besøget i Irak betegnes som det mest risikable udlandsbesøg for pave Frans, siden han blev valgt i 2012. (Foto: ALESSANDRO DI MEO © Scanpix)
  4 / 17
 • Paven har et stramt program under sit fire dage lange besøg i Irak. Tidligere i dag deltog han blandt andet i fællesbøn i den historiske by Ur. (Foto: Vatican Media © Scanpix)
  5 / 17
 • Oldtidsbyen er en af de ældste fra det historiske Mesopotamien og menes at være fødested for den bibelske figur Abraham. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
  6 / 17
 • Vagter står klar ved Abrahams Hus i forbindelse med pavens besøg. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  7 / 17
 • Pave Frans ved dagens tværreligiøse fællesbøn. (Foto: Thaier Al-Sudani © Scanpix)
  8 / 17
 • - Dette er et besøg med stor symbolsk betydning, og det er en pligt over for et land, hvor så mange er blevet martyrer gennem mange år, sagde paven ved sin ankomst i går. (Foto: - © Scanpix)
  9 / 17
 • Paven er ledsaget af stabsmedlemmer, sikkerhedsfolk og omkring 75 journalister. Derudover har Iraks regering udkommanderet tusindvis af sikkerhedsfolk. (Foto: vincenzo pinto © Scanpix)
  10 / 17
 • Paven har også besøgt den vigtige shiamuslimske Imam Ali Moské i den hellige by Najaf. (Foto: Mohammed Sawaf © Scanpix)
  11 / 17
 • En militærhelikopter observerer området omkring moskéen. (Foto: Mohammed Sawaf © Scanpix)
  12 / 17
 • Irakiske militærfolk taler med medlemmer af en lokal kristen milits i Qaraqosh syd for Mosul forud for et besøg fra paven. (Foto: ZAID AL-OBEIDI © Scanpix)
  13 / 17
 • Iraks kristne er et af verdens ældste og mest forfulgte kristne samfund i verden. (Foto: ALESSANDRO DI MEO © Scanpix)
  14 / 17
 • Inden Irak-krigen brød ud i 2003, var der over 1,5 millioner kristne i Irak. I dag menes der kun at være omkring 250.000 tilbage i landet. (Foto: ALESSANDRO DI MEO © Scanpix)
  15 / 17
 • Folk er samlet ved byens torv i den overvejende kristne by Qaraqosh forud for et besøg fra Paven. (Foto: ZAID AL-OBEIDI © Scanpix)
  16 / 17
 • Der blev skrevet historie i dag, da pave Frans mødtes med Ali al-Sistanis i Najaf. Det var nemlig første gang, at overhovedet for den katolske kirke mødtes med en så højtstående repræsentant for den shia-muslimske tro. 90-årige Ali al-Sistani er en nærmest mytisk figur for shia-muslimer, og han har enorm politisk indflydelse, skriver Reuters. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  17 / 17
Facebook
Twitter