(Foto: © stringer, Ritzau Scanpix)

SE BILLEDERNE Russere fejrede annekteringen, som Vesten har fordømt

Den russiske præsident deltog ikke i fejringen af årsdag på Den Røde Plads.

I dag er det et år siden, at præsident Putin og fire russisk-udpegede "guvernører" underskrev dekreter, der formelt indlemmede fire delvist besatte regioner i Ukraine som en del af Rusland.

Det blev fejret i aftes i Moskva på Den Røde Plads med koncert under sloganet "Ét land, én familie, ét Rusland".

Ifølge Sky News' korrespondent i Moskva havde flere af deltagerne fået at vide af deres arbejdsplads, at de skulle møde op.

Ingen af de fire områder, Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson, har - hverken på tidspunktet for annekteringen eller siden - været fuldstændigt under russisk kontrol.

Det anslås, at mellem en til to millioner indbyggere er flygtet fra de besatte regioner.

Præsident Putin deltog dog ikke i fejringen på Den Røde Plads, men holdt i stedet en tv-tale.

- For et år siden gav folket endnu engang udtryk for deres vilje til at være sammen med Rusland og støtte deres landsmænd i historiske folkeafstemninger, sagde han.

Putin henviste til de folkeafstemninger, som stort set alle internationale ledere og organisationer har kritiseret for at være iscenesatte og forfalskede.

Den daværende danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), kaldte for et år siden folkeafstemningerne for falske og "en demonstration af Ruslands dybe foragt for folkeretten".

 • Ved koncerten foran Kreml optrådte kunstnere, der støtter krigen og det russiske styre, skriver det uafhængige russiske eksilmedie Meduza. Det drejer sig om navne som Shaman, Oleg Gazmanov og Grigory Leps. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, Ritzau Scanpix)
  1 / 8
 • FN's Generalforsamling har fordømt den russiske invasion og annektering af de fire ukrainske områder og opfordret verdens lande til ikke at anerkende den. Kun Nordkorea og Syrien har anerkendt annekteringen. (Foto: © MAXIM SHIPENKOV, Ritzau Scanpix)
  2 / 8
 • Medlemmer af den patriotiske ungdomsbevægelse Yunarmiya, Hærens Unge Kadetter, deltager i markeringen af dagen. (Foto: © Alexander Nemenov, Ritzau Scanpix)
  3 / 8
 • Publikum samles forud for fejringen. Den russiske regering har annonceret, at man den 1. oktober vil begynde indkaldelsen af 130.000 nye værnepligtige fra hele landet, inklusive fra de besatte områder. Forsvarsministeriet forsikrer, at værnepligtige ikke vil blive sendt til Ukraine. (Foto: © Alexander Nemenov, Ritzau Scanpix)
  4 / 8
 • Den russiske præsident, Vladimir Putin, deltog ikke i fejringen på Den Røde Plads. Til gengæld holdt han en tv-tale. (Foto: © MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN P, Ritzau Scanpix)
  5 / 8
 • Ifølge Sky News' korrespondent i Moskva havde flere fået at vide af deres arbejdsgiver, at de skulle deltage i fejringen. (Foto: © stringer, Ritzau Scanpix)
  6 / 8
 • En mand med ansigtet malet i farverne fra det russiske flag. Præsident Putin har udråbt den 30. september til "Genforeningsdagen" for at markere annekteringen af de ulovligt besatte områder. (Foto: © Maxim Shipenkov, Ritzau Scanpix)
  7 / 8
 • Der viftes med flag på Den Røde Plads. Ifølge det uafhængige russiske medie Meduza blev koncerten hverken sendt på landsdækkende russisk tv eller streamet på nettet. (Foto: © stringer, Ritzau Scanpix)
  8 / 8