(Foto: Karl-Josef Hildenbrand)

Se de 11 kurbyer på Unesco-listen: 'Det var en blanding af mondæn ferie og sundhedspleje'

FN's verdensarvsudvalg anerkender nu kurbyernes rolle i Europas kulturhistorie.

Baden-Baden, Bath og Spa. Det leder tankerne hen på mineralholdigt vand, mild luft, romerske søjlegange og tidløs velvære.

I alt er 11 kurbyer i Europa nu blevet tildelt den prestigefulde status som verdensarv af FN-organisationen Unesco på grund af den rolle, de spillede for mere end 100 år siden.

- Kurindustrien udviklede sig i løbet af 1800-tallet. Mange af de anlæg, man kan se rundt om i Europa i dag, er opført i anden halvdel af århundredet og inspireret af de antikke romerske badeanlæg.

- Kurophold var på mode blandt tidens aristokrati og borgerskab. Det var en blanding af mondæn ferie og sundhedspleje, fortæller forfatter og historiker Thomas Harder.

I videoen herunder kan du se en række af kurbyerne på Unescos liste.

Thomas Harder har blandt andet skrevet en række bøger om Italien, hvor kurbade stadig har en fremtrædende plads i både feriekulturen og sundhedskulturen.

- Man kan blive henvist til behandling på kuranstalter af det offentlige sundhedssystem. De ligger gerne i traditionelle kurbyer, hvor sundhed stadig er hovederhvervet.

- De spænder over et mægtigt register fra helsebringende vand over mudderbade og varmebehandling, massage, kostrådgivning og diæt til sanatorier for rekonvalescenter og højt specialiserede genoptræningsklinikker.

Udover bygninger med plads til forskellige typer bade dukkede der med tiden også alt fra casinoer til hoteller op i tilknytning til de gigantiske kuranstalter.

Se billederne fra de 11 kurbyer herunder.

 • Bad Kissingen i den tyske delstat Bayern er en af de 11 kurbyer, som nu er på listen over verdensarv. Byens mineralske kilder har været kendt i mange århundreder. (Foto: imago stock&people © imago stock&people)
  1 / 11
 • Bad Ems er den tredje tyske kurby på listen. Byen ligger ved floden Lahn i delstaten Rheinland-Pfalz. (Foto: Thomas Frey)
  2 / 11
 • Baden-Baden i delstaten Baden-Württemberg. Byens grundlæggelse tilskrives den romerske kejser Hadrian. (Foto: Ronald Wittek © Ritzau Scanpix)
  3 / 11
 • Karlsbad - eller Karlovy Vary - som byen hedder på tjekkisk. Byen i det vestlige Bøhmen er et af de mest kendte kursteder i verden. (Foto: MARTIN DIVISEK)
  4 / 11
 • Frantiskovy Lazne er en tjekkisk kurby i Karlovy Vary-regionen. Byen blev kendt under navnet Franzensbad. (Foto: Slavomir Kubes)
  5 / 11
 • Marianske Lazne - Marienbad - udgør sammen med de to førnævnte tjekkiske kurbyer Vestbøhmens 'spa-trekant'. (Foto: Slavomir Kubes)
  6 / 11
 • Spa i Belgien her kendt for sit mineralholdige kildevand. Byens navn er blevet synonymt med helsebringende kilder og bade. (Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA © Xinhua News Agency.All Rights Re)
  7 / 11
 • Operahuset i kur- og feriebyen Vichy i det centrale Frankrig. (Foto: THIERRY ZOCCOLAN)
  8 / 11
 • Bath er opkaldt efter de romerske bade, som gør byen til en af de største turistattraktioner i England. (Foto: Marketa Hofmanova)
  9 / 11
 • Montecatini Terme i Toscana er en af Italiens mange kurbyer. (Foto: Wikimedia commons)
  10 / 11
 • Baden bei Wien er en kurby syd for den østrigske hovedstad. Den har fået navn efter de 13 varme kilder i området.
  11 / 11
Facebook
Twitter