SE NYE MYSTISKE BILLEDER: Ligger der en UFO på havets bund?

Svenske dykkere finder 18 meter stor genstand formet som et rumskib og dækket af sod på bunden af Østersøen. Forskerne undrer sig.

  • En art landingsbane fører frem til objektet. (© Ocean Explorer)
  • Små "ildsteder" oven på objektet. (© Expressen)
  • Formen kan minde om Tusindårsfalken fra Star Wars. (© CNN)
1 / 3

- Først troede vi bare, det var sten, men det her er noget andet!

Svenske dykkere gjorde et overraskende fund, da de dykkede i Den Botniske Bugt for et år siden. Og nu har de været dernede igen for at tage flere billeder og undersøge fundet nærmere.

På havet bund, for enden af en 300 meter lang "landingsbane", dukkede et objekt frem. Det har en diameter på 18 meter, en højde på tre-fire meter, afrundede kanter og en æggeformet hul i toppen som en slags åbning.

Og formen - den minder mest af alt om det berømte rumskib fra George Lucas' Star Wars-film, Tusindårsfalken.

- I mine 20 år som dykker mede 6000 dykninger i bag mig har jeg aldrig set noget lignende. Jeg kan ikke forklare, hvad vi så. Vi tog derned for at svare på spørgsmål, men vi kom op med endnu flere spørgsmål, siger en af dykkerne, Stefan Hogeborn, i en pressemeddelelse.

Dækket af sod - men ingen vulkansk aktivitet

Udover objektets form er det, der forundrer dem mest, at de fandt nogle stenformationer, der ligner små ildsteder og tilsyneladende er dækket af sod.

- Der har aldrig været rapporteret om vulkansk aktivitet i Østersøen, så det gør fundet endnu mere mærkeligt, siger en anden af dykkerne fra holdet Ocean X, Peter Lindberg.

"Det mærkeligste, jeg har oplevet"

Dykkerne gjorde allerede det bemærkelsesværdige fund for et år siden, men har først for nylig kunnet samle midler til igen at dykke ned og undersøge det nærmere. Og nu er der altså kommet nye billeder og videooptagelser frem.

- Som lægfolk kan vi kun gisne om, hvordan naturen har skabt det, men det er i hvert fald det mærkeligste, jeg har oplevet som professionel dykker, lyder det fra Lindberg.

Et hold af forskere er nu gang med flere undersøgelser.