Tema Nordkoreas missiltrussel

Seismograf: Så kraftig var rystelsen fra Nordkorea

Data fra GEUS tyder på, at rystelsen i Nordkorea, målt til 5,8 på Richterskalaen, skyldes en eksplosion og ikke et jordskælv.

Signal fra GEUS' seismograf i Danmarkshavn, Grønland, viser et kraftigt udsving efter Nordkoreas atomprøvesprængning i nat dansk tid.

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, målte en kraftig rystelse i det nordlige Nordkorea i nat klokken 02.30 dansk tid.

GEUS har beregnet størrelsen på rystelsen til 5,8 på Richterskalaen, der fandt sted i det nordlige Nordkorea, hvor landet tidligere har foretaget atomprøvesprængninger.

- Rystelsen fra i nat ligner ikke et jordskælv, men er karakteristisk for en eksplosion. En meget kraftig en af slagsen, siger Tine B. Larsen, seismolog og seniorforsker ved GEUS.

Nordkoreas seneste internationalt bekræftede atomprøvesprængninger fandt sted henholdsvis den 6. januar 2016 og den 12. februar 2013 på samme lokalitet som nattens rystelse, som er en del af en nordkoreansk militærbase.

De to tidligere sprængninger blev af GEUS målt til en størrelse på 5.5 på Richterskalaen, og er dermed lidt mindre end den aktuelle sprængning.

- Vi har målt rystelsen til 5,8 på Richterskalen, og det vil man karakterisere som et pænt stort og hæderligt jordskælv. Det er stadig mindre end det jordskælv, der ramte Italien for et par uger siden, men det er en meget kraftig rystelse i og med, at vi kan måle den tydeligt i både Danmark og Grønland, siger Tine B. Larsen.

Ud fra seismogrammerne er det ikke muligt at afgøre, hvilken type eksplosion der er tale om. Man kan kun skelne mellem konventionelle og atomare sprængninger ved måling af radioaktive sporstoffer.