Sejrherren: Sparepolitik var en katastrofe

EU, IMF og ECB har udspillet deres rolle, mener Alexis Tsipras hvis parti, Syriza blev sejrherren ved det græske parlamentsvalg.

Alexis Tsipras og partiet Syriza blev de helt store vindere ved det græske valg. Nu skal der gøres op med en forfejlet sparepolitik, sagde Tsipras i sin sejrstale. (© Scanpix)

Grækenland "står tilbage med en katastrofal sparepolitik", konstaterer Alexis Tsipras, over for mange tusinde tilhængere, der sent søndag aften har samlet sig på en plads i Athen for at fejre partiet Syrizas store valgsejr.

Som leder for Syriza vil Tsipras næsten med sikkerhed blive Grækenlands næste premiereminister.

- Vores folks dom betyder, at trojkaen har udspillet sin rolle, siger han med henvisning til EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank.

- De græske vælgeres stemme har brudt sparepolitikkens onde cirkel, konstaterer han, efter det står klart, at Syriza har vundet op mod halvdelen af de 300 mandater i parlamentet.

Levedygtig gældsaftale

Men Tsipras lover samtidig, at han vil samarbejde med Grækenlands kreditorer om en levedygtig gældsaftale.

- Den nye regering vil være rede til at samarbejde og forhandle for første gang med vores modpart om en retfærdig og gensidig gavnlig og levedygtig løsning, lover han.

Syriza er et parti, der samler en lang række mindre venstrefløjspartier. I Danmark kan det bedst sammenlignes med Enhedslisten.

Optællingen af stemmer viser, at partiet vil ende på omkring 36 procent, og det er en del højere, end meningsmålinger havde spået.

/ritzau/AFP