Sejrsparade viser Ruslands nye militære muskler - og deler vandene

Moskva gør klar til Ruslands største festdag. Paraden på den Røde Plads bliver den største siden Sovjetunionens opløsning. Sejrsdagen med al dens fest og militære udstyr skal både gøre russerne stolte af deres land og imponere omverdenen.

Plakater om heltemedaljer fra krigen. Oplysning til russerne om Den Store Fædrelandskrig, her foran Bolsjojteateret. De Røde Stjerner på Manezjpladsen er stillet op i anledning af Sejrsdagen og meget populære som fotokulisse. (Foto: Brita Kvist Hansen © DR Nyheder)

Det bliver den største parade siden 1991 med omkring 16.000 medvirkende og knap to hundrede stykker militært udstyr. Moskovitterne vil fra morgenstunden stimle sammen på de store gader ind mod centrum for at få et glimt af paraden. Lejligheder med udsigt langs ruten er lejet ud for et halvt år siden.

I centrum vrimler det med frivillige, der sælger den orange-sorte stribede Skt. George sløjfe, der er russernes symbol på Den Store Fædrelandskrig. Efterhånden sidder den lille sløjfe overalt, også på gademusikanternes instrumenter.

Den orange-sorte stribede Skt. George sløjfe, er russernes symbol på Den Store Fædrelandskrig. (Foto: Brita Kvist Hansen © DR Nyheder)

Breaking news for militæreksperter

De militært kyndige vil holde øje med nyhederne. Men generalprøverne har været så intensive, at den T 14 Armata kampvogn ikke er så hemmelig mere. En af dem tiltrak sig ufrivillig opmærksomhed ved tilsyneladende at gå i stå under den sidste prøve. Over højttaleren blev det annonceret, at det var en test på, hvordan man kommer et nødstedt køretøj til hjælp.

Den 48 tons tunge kampvogn kunne da også til sidst selv rulle væk. Dens understel kan også bruges til raketaffyring og andre formål. Dermed er den et symbol på den fleksibilitet og opgradering, der netop har været formålet med de enorme investeringer, Præsident Putin har stået i spidsen for at gennemføre. Investeringerne i militæret forsætter i år, trods faldende oliepriser og nedskæringer på mange andre områder.

De vil glemme vores sejr

68 Statsoverhoveder var inviteret til Paraden. Tidligere har det været en selvfølge, at de allierede var sammen om at markere afslutningen på krigen. Men afbudene er rullet ind i en lind strøm. Begrundelse: Krigen i Ukraine. Afbudene støder russerne, ikke mindst de ældre

- De vestlige lande vil glemme, at Sovjetunionen vandt krigen, siger 67-årige Ruslana, der er ingeniør. Hun står og læser opmærksomt på en plakatvæg ved Bolsjoj Teateret. Det er folkeoplysning om Den Store Fædrelandskrig med billeder af forskellige typer af hædersbevisninger for heltemodig indsats i krigen.

Det gør hende faktisk mest ked af det, at balterne og ukrainerne vender Rusland ryggen.

- Nu er de blevet selvstændige og mener, at vi var en besættelsesmagt. Der er vokset en ny mere kynisk generation op, som ikke kender historien, mener hun.

Begge hendes forældre kæmpede som ganske unge i Fædrelandskrigen.

Skarp russisk diskussion om historieforfalskning - men hvem er fjenden? Hør indslaget fra P1 Orientering her.

Skamfuldt at strides om sejrsdagen

Afbudene har bekræftet russernes oplevelse at, af nogen vil omskrive historien og formindske den sovjetiske indsats.

"Der er en kampagne i gang," sagde Præsident Putin tidligere i år. Men "ethvert forsøg på at fortie, forvanske eller omskrive historien er uacceptabelt og umoralsk" forsikrede præsidenten. En af præsidetens unge støtter, Viktor Levanov, mener ikke, at Rusland skal dele sejren med de vestallierede.

- Det var russiske soldater, der ridsede deres navne ind i Rigsdagsbygningens mure. Jeg kan ikke lide, at man begynder at tale om, at der også var hjælp fra USA til Sovjetunionen. De ventede for længe med at angribe Hitler på vestfronten, selv om Sovjetunionen bad om det.

Sejrsdagen - et stærkt brand

- Sejren dengang er noget vi skal blive ved med at forsvare, siger Viktor og tilføjer: - Vesten vil skubbe en kile ind imellem forskellige tidligere sovjetrepublikker.

Han ryster lidt på hovedet af, at Ukraine nu også har inddraget den 8. maj som mindedag for krigen.

- Vi vil ikke dele sejren, den tilhører de tidligere sovjetrepublikker tilsammen. Sejrsdagen er et stærkt brand! Siger Viktor, og det ved han noget om, for han arbejder med IT og politisk kommunikation.

Hør Viktor fortælle om et fremtidigt stærkt Rusland og hør journalist og forfatter Vibeke Sperling fortælle om udviklingen i russernes selvforståelse her i P1 Orientering her.

Skamfuld diskussion

Andre krummer tæer over diskussionen om historien:

- Det er skamfuldt at strides om, hvem sejrsdagen tilhører, siger Ilja Jashin, oppositionsaktivist lige siden Putin kom til magten for femten år siden. Han mener ikke, at nogen har ret til at tage patent på den.

Den orange-sorte stribede Skt. George sløjfe, er russernes symbol på Den Store Fædrelandskrig. (Foto: Brita Kvist Hansen © DR Nyheder)

Sejren er også USA's, mener han.

- Sejrsdagen tilhører europæiske lande og alle der kæmpede mod nazismen.

Han understreger, at Sejrsdagen er vigtig for alle i Rusland.

- Men vi mindes først og fremmest den tragedie, at millioner af mennesker døde, for vi kunne leve frit, siger han.

Manden uden sejrssløjfe

På gågaden i Moskva støder man hele tiden på frivillige, der deler de stribede Skt Georgs bånd ud. Sløjferne sidder på menukortstanderne ud mod gaden, på jakker, tasker, bilernes antenner og gademusikanternes violiner og trommesæt. I en skinnende lille informationsbod kan man teste sin viden om krigen på en skærm.

En herre i rød jakke dukker op og gætter med. Mukhat Sholgasbaev har ikke nogen sløjfe på.

- Jeg bryder ikke mig om den retorik, Rusland udsender i øjeblikket, forklarer han.

Han vil ikke slås i harkorn med et Rusland, der truer omverdenen med sine fly. Han vil gå rundt i byen og hygge sig på festdagen. Men paraden kan han ikke holde ud at kigge på.

- Jeg skændes med venner og kolleger om det. Skriver min holdning på Facebook. Jeg føler nærmest, at jeg udgør 1% af befolkningen med mine holdninger!

Hør mere om Sejrsparaden i P1 Morgen lørdag, Orientering Weekend og Europa Lige Nu.

FacebookTwitter