Seks skud i ryggen: Betjente går fri efter nedskydning af ubevæbnet sort mand

To betjente i USA beskyldes for racisme og overdreven magtanvendelse i forbindelse med drab, men sigtes ikke.

Drabet på Stephon Clark har skabt uro i lokalsamfundet i Sacramento, men har også tiltrukket sig national opmærksomhed. (Foto: Bob strong © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

En offentlig anklager i den amerikanske stat Californien har valgt ikke at rejse sigtelser mod to politibetjente, der sidste år skød og dræbte en ubevæbnet sort mand i Sacramento.

Manden, Stephon Clark, var mistænkt for hærværk mod en række biler og blev forsøgt anholdt af de to betjente, Terrance Mercadal og Jared Robinet.

Da Clark forsøgte at løbe væk fra betjentene, blev han skudt otte gange - seks af skuddene var i ryggen.

Betjentene mente, at han var i besiddelse af et håndvåben. Det viste sig efterfølgende at være en sort mobiltelefon.

Drabet førte til massive protester i Sacramento og i flere andre byer, da mange mente, at der var tale om overdreven magtanvendelse fra betjentenes side. Samtidig fremkom der beskyldninger om racisme i forbindelse med anholdelsen.

Lovlig magtanvendelse

Ifølge distriktsadvokat i Sacramento County Anne Marie Schubert brugte betjentene dødbringende magt på et lovligt grundlag.

- Vi må anerkende, at de (politibetjente, red.) ofte er tvunget til at træffe hurtige beslutninger under meget spændte, usikre og hastigt eskalerende omstændigheder, sagde hun efter afgørelsen.

Anne Marie Schubert understreger, at beslutningen om ikke at retsforfølge betjentene "på ingen måde nedtoner tragedien" i forbindelse med Clarks dødsfald.

- Vi må og kan ikke ignorere den vrede, der er i vores lokalsamfund, tilføjer hun.

Stephon Clarks familie har sagsøgt bystyret i Sacramento for mere end 20 millioner dollar, svarende til mere end 130 millioner kroner, da den mener, at det var Clarks hudfarve, der kostede ham livet.

/ritzau/AP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk