Seks spørgsmål og svar: Ny brexit-afgrund truer, hvis May får endnu et ’nej’ i aften

Ole Ryborg giver her svar på, hvad aftenens brexit-afstemning kan få af konsekvenser.

Den britiske premierminister, Theresa May, skal i aften prøve at få godkendt sin omstridte brexitplan. (Foto: Simon Dawson © Scanpix)

I aften skal de britiske parlamentarikere endnu engang stemme om den brexit-aftale, som premierminister Theresa May sidste år indgik med EU-landene.

Det sker blot et døgn efter, at hun mandag fik forhandlet en række juridisk bindende tilføjelser på plads til aftalen.

Theresa May håber nu, at det kan få de kritiske politikere i det britiske underhus til at bakke op om aftalen, der blev nedstemt i begyndelsen af året.

- Nu er tiden kommet til, at vi skal stå sammen og bakke op om denne forbedrede brexit-aftale, så vi kan levere det, som det britiske folk har instrueret os i, lød det i går fra premierministeren.

Men hvor vigtig er aftenens afstemning, og hvad sker der, hvis det igen bliver et nej?

1

Hvor vigtig er aftenens afstemning i det britiske parlament for EU-landene?

. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Alle EU-landene ønsker, at Storbritanniens exit fra EU skal ske under ordnede forhold.

Hvis aftalen vedtages, vil Storbritannien være forpligtet til at følge EU´s regler for eksempelvis det indre marked frem til udgangen af 2020. Det vil give ro på for både virksomheder, der sælger varer på tværs af kanalen, og for briter, som bor i EU samt EU-borgere i Storbritannien.

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, vil det være usikkert, hvilke vilkår som vil gælde for eksempelvis danskere, som bor i Storbritannien, og briter som bor i Danmark. Der vil komme nye regler for eksport af varer til Storbritannien, opkrævning af told og meget andet.

Derfor er det utroligt vigtigt for begge parter, at den aftale, som premierminister Theresa May har indgået med EU-landene, bliver gennemført.

2

Hvordan vil EU reagere, hvis det britiske parlament endnu engang afviser den aftale, som Theresa May har indgået med EU?

. (Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT © Scanpix)

Hvis Theresa May ikke kan få flertal i det britiske parlament for aftalen, er der reelt tre muligheder:

Theresa May kan bede EU om at få brexit udskudt. I dag står Storbritannien til at forlade EU den 29. marts. EU kan ikke selv udskyde den dato, men Storbritannien kan bede om at få datoen udskudt.

Så det kræver en anmodning fra Theresa May, og derefter skal en udskydelse godkendes af samtlige 27 EU-lande. Hvis bare et land siger nej, bliver der ikke nogen udskydelse, og det er exit den 29. marts.

En anden mulighed er, at Storbritannien vælger at forlade EU uden en aftale.

Endelig har Storbritannien faktisk ret til at trække landets skilsmisseansøgning tilbage. Storbritannien kan i princippet droppe brexit, og briterne behøver ikke at spørge EU-landene om tilladelse. Så længe Storbritannien ikke formelt har forladt EU, kan briterne stadig fortryde og meddele, at landet bliver i EU.

3

Hvis May taber afstemningen, er det så stadig muligt, at Storbritannien kan forlade EU med en brexit-aftale den 29. marts?

. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Der er kun 17. dage til brexit-dagen den 29. marts. Hvis Storbritannien skal forlade EU-samarbejdet med en brexit-aftale, er det ikke nok, at det britiske parlament godkender aftalen med EU. Der skal også gennemføres en stor mængde national følgelovgivning i det britiske parlament.

Hvis det britiske parlament afviser Theresa Mays aftale med EU, vil EU og briterne endnu engang skulle lede efter nye løsninger. Det betyder, at det britiske parlaments arbejde med følgelovgivningen ikke kan færdiggøres.

Dermed bliver det mindre og mindre sandsynligt – for ikke at sige umuligt – at Storbritannien kan forlade EU den 29. marts med en aftale.

Storbritannien kan dog stadig forlade EU den 29. marts uden en aftale.

4

Kan EU acceptere at brexit udskydes efter den 29. marts?

. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

EU-landene har klart indikeret, at de kan acceptere, at brexit udskydes, hvis Storbritannien beder om det. Men spørgsmålet er, hvor lang tid brexit kan udskydes. Der er nemlig valg til Europa-Parlamentet den 23.-26. maj i år.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har gjort både Theresa May og EU-landene opmærksom på, at hvis Storbritannien ønsker at forlænge landets EU-medlemskab til efter valget til Europa-Parlamentet, så skal der afholdes europaparlamentsvalg i Storbritannien.

Det betyder, at hvis Theresa May ønsker at udskyde brexit, så skal hun bestemme, om hun vil udskyde brexit frem til den 23. maj. Hvis hun gør det, så kan hun udskyde brexit uden at afholde valg til Europa-Parlamentet.

Hvis Theresa May derimod forventer, at hun får brug for mere tid og for eksempel beder om at udskyde brexit med et helt år eller mere, så skal der afholdes valg til Europa-Parlamentet i Storbritannien.

Det vil samtidig betyde, at der fra 2. juli stadig vil sidde 73 britiske medlemmer af Europa-Parlamentet.

5

Hvad sker der, hvis Theresa May stadig ikke har flertal for brexit-aftalen inden valget til Europa-Parlamentet?

. (Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT © Scanpix)

Hvis Theresa May beder om at udskyde brexit til den 23. maj, og der derfor ikke afholdes valg til Europa-Parlamentet i Storbritannien, så vil Europa-Kommissionen argumentere for, at Storbritannien ikke kan udskyde Brexit yderligere. En udskydelse af brexit udover den 23. maj kræver nemlig, at der er afholdt valg til Europa-Parlamentet i Storbritannien.

Dermed vil der opstå en situation, hvor det britiske parlament ikke længere kan vælge endnu engang at udskyde brexit. Parlamentet vil kun kunne vælge mellem at godkende Mays aftale med EU eller at forlade EU uden en aftale.

I et sådant scenarie vil det heller ikke være muligt at afholde en ny folkeafstemning, sådan som blandt andet arbejder- og oppositionspartiet Labour ønsker.

6

Hvorfor vil Europa-Kommissionen ikke acceptere yderligere udskydelse af brexit efter den 23. maj, hvis Theresa May og Storbritannien stadig har brug for lidt ekstra tid?

. (Foto: NIKLAS HALLE'N © Scanpix)

Op imod fire millioner borgere – EU-borgere i Storbritannien samt briter, som bor i de 27 EU-lande – har ret til at stemme ved valget til Europa-Parlamentet.

Hvis EU accepterer, at Storbritannien fortsætter som EU-medlem uden at der afholdes valg til Europa-Parlamentet og uden at briter, som bor i eksempelvis Danmark, har haft mulighed for at stemme ved valget, så har EU-landene frataget fire millioner borgere en af deres vigtigste borgerrettigheder:

Nemlig retten til at stemme.

EU-jurister i både EU´s ministerråd, EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet er alle enige om, at det øjeblikkeligt vil føre til, at nogle af de fire millioner borgere vil anlægge sag ved EU-Domstolen for at få valget til Europa-Parlamentet annulleret.

Juristerne frygter, at en sådan sag kan føre til, at EU-Domstolen vurderer, at det nyvalgte parlament ikke overholder EU-traktaten, og at alle beslutninger truffet af Europa-Parlamentet derfor ikke er lovlige.

Og da EU´s medlemslande og Europa-Parlamentet i utroligt mange sager vedtager lovgivning i fællesskab, så kan et manglende britisk valg til Europa-Parlamentet i princippet risikere at handlingslamme hele EU´s beslutningsmaskine i det meste af et år. Den risiko er mange medlemslande ikke villige til at tage.

Derfor er der risiko for, at EU-landene trods alt hellere risikerer, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, end at de risikerer at få problemer med at få vedtaget EU-love eller måske risikere at skulle afholde valg til Europa-Parlamentet endnu engang.

Facebook
Twitter