Seks uger gammelt parti vinder lynvalg i Slovenien

Et parti, der blev stiftet af den politiske novice Miro Cerar i juni, har vundet parlamentsvalget i Slovenien.

Miro Cerar foran journalister og tilhængere øjeblikke efter de første uofficielle resultater annoncerede hans sejr i de tidlige parlamentsvalg blev frigivet i Ljubljana, den 13. juli 2014. (Foto: Jure Makovec © Scanpix)

Et spritnyt parti med kun seks uger på bagen - og med politikeren Miro Cerar i spidsen - har vundet søndagens parlamentsvalg i Slovenien.

Cerars centrum-venstre parti, Miro Cerar-Partiet, SMC, som han stiftede i juni, fik 36,9 procent af stemmerne og var pænt foran centrum-højre partiet SDS, der fik 19,2 procent samt en række mindre centrum-venstre partier, der angiveligt står i kø for at blive en del af hans regering.

Det viser både valgstedsmålinger og den foreløbige optælling søndag aften.

Andet valg på tre år

Den 50-årige professor i jura var på forhånd favorit til at vinde valget, som er det andet valg i utide på bare tre år i det kriseramte EU-land, der kæmper med en stor gæld og en række korruptionsskandaler.

En stor del af Miro Cerars medvind i valget tilskrives vælgernes lede over det etablerede politiske system.

Kritikere har dog på forhånd forudsagt, at den nye regering ikke vil holde i særlig lang tid, fordi man regner med fortsat økonomisk ustabilitet i Slovenien. Landet undgik sidste år med nød og næppe at søge om en international hjælpepakke.

Vil opfylde EU-forpligtelser

Modstandere af Miro Cerar er bekymrede over hans modstand over for en del af de privatiseringsplaner, som EU har udpeget som løsningen på Sloveniens skrantende økonomi. Han modsætter sig blandt andet salget af den internationale lufthavn i hovedstaden Ljubljana.

- Vores parti vil sigte mod, at Slovenien får opfyldt sine EU-forpligtelser, men vi vil søge vores egne måder at nå disse mål, så det falder bedst ud for Slovenien, siger Miro Cerar til Reuters.

Analytikere forventer, at han vil vende sig mod socialdemokraterne og Desus-partiet for at danne en koalition.

Medforfatter på forfatningen

Selvom Miro Cerar er ny på den politiske scene, var han med til at skrive et udkast til Sloveniens første forfatning i 1990 efter murens fald, og han har fungeret som rådgiver for parlamentet i juridiske sager i mere end 20 år.

En stor del af Cerars popularitet tilskrives hans far: En olympisk gymnast, som i sine unge dage var en af Sloveniens største sportsudøvere.

/ritzau/AFP