Selskab vil udvide kulmine: Nu skal en af Europas ældste skove fældes

Efter ugers indædt modstand er de sidste træhytter ryddet for aktivister, og skoven er klar til at blive fældet.

Specialstyrker fra politiet er sendt ud i skoven for at fjerne aktivisterne. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

En skov i det vestlige Tyskland, en lille times kørsel fra Køln, er i disse dage arena for en ophedet kamp mellem klima og kapitalisme.

Det er en kamp mellem miljøaktivister og et stort energiselskab, som har planer om at rydde dele af en af Europas ældste skove, Hambach-skoven, for at kunne udvinde det brunkul, som ligger under jordoverfladen.

Det er en kontroversiel beslutning i manges øjne, da brunkul er et af de mest forurenende fossile brændstoffer.

Protesterne over fældningen af skoven har stået på i flere år. De seneste seks år har miljøaktivister boet i træhuse i 25 meters højde, og siden september er protesterne taget til.

Men for nu har aktivisterne tabt til energiselskabet. I går blev de sidste træhytter ryddet, og området forseglet med bånd og 'adgang forbudt'-skilte.

Det er flere gange kommet til sammenstød mellem politi og demonstranter efter politiet indledte en operation for at rydde lejren i skoven. Søndag efter søndag er tusindvis af bekymrede borgere og aktivister mødt op i skoven for at forsøge at forhindre den snarlige rydning.

En aktivist i sin træhytte i Hambach-skoven nær Køln. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

Ryddes denne måned

Ifølge planen vil energiselskabet RWE, som ejer Hambach-skoven, i denne måned begynde at rydde omkring 100 hektar jord for at bane vejen for udvinding af brunkullet. Den præcise dato for rydningen vil selskabet dog ikke røbe.

RWE fik sidste år rettens tilladelse til at fælde den gamle skov, som engang var et af de største naturreservater i delstaten Nordrhein-Westfalen, og som er hjem for omkring 140 truede dyrearter og nogle af Europas ældste træer. Næsten 90 procent af skoven er allerede blevet fældet.

Profit trumfer klima

Modstandere mod skovfældningen beskylder energiselskabet RWE for at ofre klimaet til fordel for profit.

- De vil ikke miste investorer, så de vil bruge brunkul langt ud i fremtiden, siger en aktivist til Deutsche Welle.

Også delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen får kritik for at give tilladelse til rydningen af skoven.

- Det er en skandale, at delstatsregeringen beskytter virksomhedens profit og ikke miljøet, siger Karolina Drzewo fra anti-kul-gruppen ’Ende Gelände’ i en udtalelse.

Politiet fjerner med magt en aktivist fra en træhytte. Politiet har mødt stor modstand siden de i begyndelsen af september påbegyndte rydningen af skoven. (Foto: DAVID YOUNG © Scanpix)

En fremtid uden kul?

Tyskland er både den største producent og den største forbruger af brunkul i verden. Omkring en fjerdedel af landets elektricitet kommer fra den forurenende energikilde.

Men det vil stærke politiske kræfter i landet gerne lave om på.

Brunkullet betyder nemlig, at Tyskland ikke vil være i stand til at nå sit klimamål for 2020 om at begrænse udledningen af CO2. Og flere eksperter peger på, at den eneste chance Tyskland har for at leve op til sine klimamål er at lukke de omdiskuterede brunkulsminer.

Udviklingen af grøn energi er en politisk prioritet – men spørgsmålet om kul er stadig til stor debat i Tyskland, og der er blevet nedsat en kommission bestående af eksperter og politikere, som skal være med til at sætte en deadline for den endelige udfasning af kul.

Kommissionen skal finde den vanskelige balance mellem klimabeskyttelse og de økonomiske konsekvenserne ved at lukke den store tyske kulsektor. Kommissionen bliver beskyldt for at vægte de cirka 20.000 arbejdspladser i brunkulsindustrien højere end fremtidens klima.

Nogle medlemmer af kommissionen har dog opfordret til, at rydningen af Hambach-skoven bliver sat på pause indtil der er sat en dato for, hvornår Tyskland skal opgive sin udvinding af kul og lagt en plan for den økonomiske fremtid for kulminedistrikterne.

Facebook
Twitter