Selvmål eller sejr? Opposition og regering er uenige om folkeafstemning

Ungarsk folkeafstemning ugyldig: Både regering og opposition kalder sig vindere.

Viktor Orbán holder tale, efter det stod klart, at dagens folkeafstemning var ugyldig. (Foto: Attila KISBENEDEK © Scanpix)

Ungarns vælgere skulle søndag aften stemme ja eller nej til omfordelingen af 160.00 flygtninge fra Italien og Grækenland til andre EU-lande.

1.294 af flygtningene skal ifølge EU-aftalen til Ungarn. Men Ungarn har ikke accepteret sin kvote og har ikke taget imod flygtningene.

Med 99,25 procent af stemmerne talt op, har 98,3 procent af vælgerne stemt nej til aftalen – men stemmedeltagelsen var kun 43,9 procent, og derfor er afstemningen ugyldig. Samtidig er omkring 4 procent af de afgivne stemmer ugyldige.

Begge parter erklærer sig for sejrherre

Både regeringsleder Viktor Orbán og oppositionen udlægger afstemningen som en sejr, siger DR Nyheders Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Viktor Orbán og hans partifæller er allerede i gang med at sælge det som en kæmpe sejr, fordi det er så massivt et flertal af dem, der rent faktisk har stemt, der har valgt at sige nej til EU’s flygtningekvoter.

Ungarske oppositionspartier havde på forhånd opfordret ja-stemmerne til at blive hjemme i sofaen, og de ser noget anderledes på aftenens resultat.

- Oppositionen og alle, der er blevet hjemme, jubler og siger, at det er et gigantisk nederlag og selvmål for Viktor Orbán, der har udskrevet folkeafstemning og ikke engang har været i stand til at mobilisere halvdelen af de stemmeberettigede, siger Anna Gaarslev.

Selvom afstemningen ikke er gyldig, så er slaget langt fra slut. Viktor Orbán kalder resultatet ”enestående” og har efter afstemningen meddelt, at han nu vil arbejde for en forfatningsændring. Dermed efterkommer han et ønske fra det yderligtgående højreparti Jobbik, der har efterspurgt en forfatningsændring frem for en folkeafstemning.

EU-håb om at folkeafstemninger ikke spreder sig

Ungarn er ikke alene i EU med sin modstand af kvotesystemet – det gælder også andre østeuropæiske lande.

I EU håber man, at Orbans nederlag vil afholde andre regeringsledere fra at gøre ham kunsten efter, forklarer EU-korrespondent i DR Nyheder Karin Axelsson.

- Man håber, at det nu ikke spreder sig, så andre lande laver lignende folkeafstemninger, så snart der er noget fra EU, de ikke bryder sig om, og at man i stedet mødes ved forhandlingsbordet i Bruxelles og forsøger at løse problemerne.

Viktor Orbán har med sin meget åbenmundede kritik af EU’s flygtningepolitik været en kæp i hjulet i Bruxelles, og var det blevet et klart nej til aftalen, havde Viktor Orbán kunnet tage stemmerne med til EU for vise, hvordan resten af landet bakker op.

- Nu vil man fokusere på, at det - selv i et af EU’s mest flygtningekritiske lande - ikke er lykkedes at samle hele folket bag et oprør mod flygtningepolitikken i EU. Det vil gøre, at man med større tyngde fra EU’s side kan sige, nu regner vi med, at I tager imod de 1.294 flygtninge, I er forpligtet til fra sidste års aftale, siger Karin Axelsson.

Hvad stemte de om?

  • Ungarns vælgere skulle stemme ja eller nej til omfordelingen af 160.000 flygtninge fra Italien og Grækenland til andre EU-lande – heraf 1.294 til Ungarn.

  • Aftalen blev vedtaget med et flertal af EU-lande sidste år, men indtil videre er ganske få tusinder blevet omfordelt.

  • Afstemningen er ikke juridisk bindende eller formelt i stand til at bremse omfordelingen.

  • Et godt resultat kunne bruges i videre forhandlinger med EU, selvom EU-Kommissionen har fastholdt, at afstemningen ikke kan ændre noget.

  • Kilde: Søren Riishøj, lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet og med speciale i Østeuropa.

Facebook
Twitter