Selvmordsdroner, hackerangreb og trusler på årsdag for attentat på iransk topgeneral

Qassem Soleimani blev dræbt for to år siden på ordre fra præsident Trump.

Irakiske soldater tager selfier ved et monument, der viser resterne de biler, som blev angrebet af USA i Bagdad 3. januar 2020. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Ritzau Scanpix)

Kort efter midnat 3. januar 2020 angreb en amerikansk Reaper-drone to biler på en vej ved den internationale lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad.

Målet var den iranske topgeneral Qassem Soleimani. Ni andre personer blev også dræbt i angrebet, som blev gennemført på ordre fra USA's daværende præsident, Donald Trump.

Qassem Soleimani var leder af Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde og blev opfattet som den næstmest magtfulde person i landet efter den øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Og Iran og landets allierede har tilsyneladende lagt en grundig plan for at sikre, at årsdagen for attentatet mod generalen ikke skal gå i glemmebogen.

Her er et overblik over en serie fjendtlige episoder, der sættes i forbindelse med Iran i dag:

Selvmordsdroner skudt ned

En repræsentant for den USA-ledede koalition i Irak viser en vinge fra en nedskudt drone med teksten "hævnoperationer for vores ledere". (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Tidligere mandag blev to bevæbnede droner skudt ned i nærheden af en amerikansk militærbase ved lufthavnen i Bagdad. Ingen kom til skade under episoden.

Det vides endnu ikke, hvem der sendte dronerne afsted, men deres hensigt var svær at tage fejl af. Den USA-ledede koalition i Irak siger til nyhedsbureauet AP, at der var tale om "selvmordsdroner", som havde sigende inskriptioner på vingerne.

På en af vingerne stod der "Soleimanis hævn", mens en anden havde ordene "Hævnoperationer for vores ledere".

- Det var et farligt angreb mod en civil lufthavn, siger en talsmand for koalitionen.

Præsident truer med hævn

Irans præsident, Ebrahim Raisi, talte ved en ceremoni for de dræbte ved angrebet i 2020. (Foto: Wana News Agency © Ritzau Scanpix)

Årsdagen for Qassem Soleimanis død er blevet markeret med demonstrationer og ceremonier flere steder i Mellemøsten.

I en tale i Irans hovedstad Teheran krævede landets præsident, Ebrahim Raisi, at tidligere præsident Donald Trump skal "retsforfølges og dræbes".

- Hvis ikke, siger jeg til alle amerikanske ledere: Tvivl ikke på, at hævnens hånd vil komme ud ad ærmet på umma, sagde Ebrahim Raisi.

"Umma" er betegnelsen for den islamiske verdensmenighed, som omfatter alle muslimer.

Den ultrakonservative Raisi vandt præsidentvalget i Iran i juni 2021 og står for en markant hårdere linje over for USA end sin forgænger, Hassan Rouhani.

Skib opbragt i Yemen

Et skib fra Emiraterne er blevet beslaglagt ud for havnebyen Hodeida i Yemen (arkivfoto). (Foto: ABDULJABBAR ZEYAD © Ritzau Scanpix)

I Yemen har oprørsgruppen Houthierne, som er en nær allieret af Iran, mandag opbragt et fragtskib fra De Forenede Arabiske Emirater i Det Røde Hav.

Houthierne siger, at skibet Rwabee, der var på vej mod Saudi-Arabien, deltog i "fjendtlige handlinger", skriver Reuters.

Oprørernes tv-station har vist billeder af militært isenkram ombord på skibet. Men Saudiarabien mener, at der er tale om blandt andet våben og køretøjer, som Houthierne har plantet. Skibet var lastet med hospitalsudstyr, siger saudierne.

Houthierne og Saudi-Arabien kæmper på hver sin side i borgerkrigen i Yemen, som har varet siden 2014.

Avis hacket i Israel

Forsiden på avisen Jerusalem Posts website blev udskiftet med dette billede i dag. (Foto: THE JERUSALEM POST WEBSITE © Ritzau Scanpix)

Heller ikke Irans ærkefjende Israel gik ram forbi i dag.

Avisen Jerusalem Posts hjemmeside blev angrebet af hackere, som også var inspireret af årsdagen for attentatet på general Qassem Soleimani.

Hackerne udskiftede forsiden på avisens hjemmeside med et billede af en knytnæve, der affyrer et missil fra en ring, som iranere forbinder med Soleimani. Billedet indeholdt også en direkte trussel mod Israel, skriver Jerusalem Post i et tweet.

I slutningen af 2021 erkendte den tidligere chef for Israels militære efterretningstjeneste, at hans land deltog i attentatet på den iranske topgeneral i Bagdad for to år siden.

FacebookTwitter