Senatet går imod Trump om Saudi-Arabien: 'Et meget stærkt signal'

Det er dog tvivlsomt, om forslaget vil blive stemt igennem, vurderer USA-analytiker.

Den republikanske senator fra Tennessee og formand for Senatets udenrigsudvalg, Bob Corker, taler til pressen efter den lukkede briefing om Saudi-Arabien. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

USA skal standse sin militære støtte til den saudiarabiske krig i Yemen.

Sådan lyder det fra et flertal i det amerikanske Senat, som i aftes stemte for at skrive kravet ind i en resolution.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange understreget, at han ikke vil indføre sanktioner mod Saudi-Arabien - og heller ikke sætte en prop i det omfangsrige amerikanske våbensalg til landet.

Senatets beslutning går derfor stik imod Trumps linje, fortæller udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com, Philip Christian Ulrich:

- Det er et meget stærkt signal fra Senatet. Vi skal jo huske, at det er et republikansk-ledet senat, som nu stemmer for en resolution imod en krig, som Donald Trump har sagt, at man bør støtte.

- Og det følger en tendens, som man har set i stigende grad under præsident Trump – nemlig at Kongressen, særligt Senatet, tager sig flere friheder og prøver at tage mere ansvar på det udenrigspolitiske område, som ellers normalt ligger hos præsidenten.

Myrdet journalist var dråben

Afstemningen i Senatet kommer efter sagen om den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, som i oktober blev slået ihjel på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Saudi-Arabien har indrømmet, at saudiske agenter stod bag drabet, men siger samtidig, at kongefamilien og særligt kronprins Mohammed bin Salman ikke kendte til planerne.

Jamal Khashoggi var bosiddende i USA, hvorfra han skrev kritiske klummer om blandt andet det saudiarabiske kongehus for avisen Washington Post.

Efter sigende skal en nyligt udarbejdet CIA-rapport, som Trump har fået indblik i, mere end antyde, at det saudiske kongehus beordrede drabet på journalisten.

Og medlemmer af det amerikanske Senat har flere gange kritiseret præsident Trump for ikke at ville indføre sanktioner mod Saudi-Arabien.

Den amerikanske hjælp

USA støtter den internationale koalition ledet af Saudi-Arabien i borgerkrigen i Yemen, som har stået på siden 2015.

Amerikanerne bidrager blandt andet med efterretninger gennem droner, som hjælper saudierne med at udpege mål. Derudover kommer salget af store mængder ammunition, som også bliver brugt i krigen.

Bliver resolutionen vedtaget i både Senat og Repræsentanternes Hus kan det blive vanskeligt for amerikanerne at kontrollere, at amerikanske våben ikke bliver brugt i Yemen, fortæller Philip Christian Ulrich:

- Man kan skrive i en eventuel aftale, at våbnene ikke må bruges i denne her krig. Men i sidste ende er det en ret umulig opgave at kontrollere det.

Juleferien kan spænde ben

Signalværdien er altså stærk, men vejen til en endelig beslutning er lang.

Resolutionen skal i første omgang til afstemning i Senatet. Bliver den vedtaget, skal også Repræsentanternes Hus stemme om resolutionen.

Men det store spørgsmål er, om Senatet overhovedet selv vil stemme for. Den korte analyse lyder: Hvis de stemmer før jul, så er chancen god. Hvis afstemningen bliver skubbet til efter nytår, er det meget tvivlsomt.

- Hvis de ikke vedtager resolutionen på denne her side af nytår, så vil det være et ny-tiltrådt republikansk Senat, som skal stemme.

- Og det er ikke sikkert, at man igen kan få samlet et republikansk flertal til at kritisere præsidenten, vurderer Philip Christian Ulrich.