Senatet trodser Trump med fordømmelser af Saudi-Arabien

Begge fløje giver saudisk kronprins skylden for mordet på journalist i Tyrkiet.

Den uafhængige senator Bernie Sanders (th) og republikaneren Mike Lee (tv) står bag resolutionen om krigen i Yemen. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Der er normalt ikke meget, republikanere og demokrater kan blive enige om i det amerikanske overhus, Senatet.

Men sent i aftes gik senatorer fra de to partier sammen om at trodse præsident Donald Trumps politik over for USA's nære allierede Saudi-Arabien.

Først stemte et flertal for en resolution om at stoppe USA's støtte til Saudi-Arabiens krig i Yemen, og derpå vedtog Senatet enstemmigt at give den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, skylden for drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

- Kronprinsen er så giftig, så fuld af fejl, at jeg ikke kan forestille mig at have noget med Saudi-Arabien at gøre, med mindre der sker en forandring, siger den republikanske senator Lindsey Graham.

Symbolsk betydning

De to resolutioner har mest symbolsk betydning.

Beslutningen om at fjerne støtten til krigen i Yemen skal også vedtages i Kongressens underhus, Repræsentanternes Hus, som blokerede en afstemning om emnet onsdag.

Endelig kan præsident Trump nedlægge veto, og det har han allerede sagt, at han vil gøre.

Men enigheden i Senatet lægger alligevel Trump under pres, siger USA-korrespondent i DR Nyheder Lillian Gjerulf Kretz:

- Det her er også en fordømmelse af det faktum, at præsident Trump på trods af efterretningstjenesten CIA's konklusioner fortsætter med at forsvare den saudiske kronprins, siger hun.

- Det udstiller, at Trump vil blive svært udfordret i sin beslutning om at satse stærkt på kronpris Mohammed bin Salman som USA's vigtigste allierede i Mellemøsten.

Aldrig brugt før

Det er første gang i historien, at et kammer i Kongressen har besluttet at trække USA ud af en militær konflikt efter en lov, der blev vedtaget i 1973.

Resolutionen om krigen i Yemen er forfattet af den uafhængige senator Bernie Sanders og republikaneren Mike Lee.

Den blev vedtaget med stemmerne 56 mod 41.

Bernie Sanders siger, at man sender et signal om, "at USA ikke vil fortsætte med at være en del af den værste humanitære katastrofe i verden."

Den republikanske senator Bob Corker forklarede for nylig, at det usædvanlige samarbejde mellem fløjene i Senatet skyldes, at der mangler en balance mellem værdier og interesser i Det Hvide Hus' politik over for Saudi-Arabien.