Senatet vedtager Bidens hjælpepakke til 11.860 milliarder kroner

Præsident Joe Bidens store hjælpepakke er blevet vedtaget med snævert flertal.

Chuck Schumer, Demokraternes leder i Senatet, jubler, efter at den kæmpestor hjælpepakke på et hængende hår blev stemt igennem. (Foto: TASOS KATOPODIS © Scanpix)

Demokraterne i det amerikanske senat har med et snævert flertal vedtaget præsident Joe Bidens hjælpepakke på 1.900 milliarder dollar eller 11.860 milliarder kroner.

Hjælpepakken blev stemt igennem med en stemmefordeling på 50 mod 49 efter marathonforhandlinger i senatet. Ingen republikanere stemte for hjælpepakken, som skal genoprette USA's økonomi efter et år, hvor coronapandemien har ramt hårdt.

Hjælpepakken bliver dog først en realitet, når den har passeret Repræsentanternes Hus. Her har et demokratisk flertal dog allerede støttet pakken.

Den nye hjælpepakke skal komme USA's allerfattigste, samt små og mellemstore firmaer og trængte delstater til undsætning, når aftalen om den nuværende hjælpepakke udløber den 14. marts.

Barberet ned i Senatet

Udkastet til hjælpepakken, som Demokraterne i Repræsentanternes Hus vedtog i sidste uge, indeholdt blandt andet en check på 1.400 dollars til et flertal af amerikanerne, ekstra hjælp til langtidsledige og en fordobling af mindstelønnen til 15 dollars i timen i løbet af de næste fem år.

Særligt det sidstnævnte har vakt kritik fra Republikanerne, og man vidste på forhånd, at forslaget ville vække modstand i Senatet. Her har Demokraterne nemlig ikke flertal. I stedet er de 100 pladser fordelt mellem 48 demokrater, 50 republikanere og to uafhængige, der normalt støtter Demokraterne.

Situationen for Demokraterne bliver ikke nemmere af, at den moderate demokratiske senator Joe Manchin fra West Virginia har gjort klart, at hans førsteprioritet er hans hjemstat, og at han ikke nødvendigvis vil stemme for Joe Bidens politikker - herunder en mindsteløn på 15 dollars (94 kroner red.) i timen.

Dette forslag blev fjernet fra lovforslaget af proceduremæssige årsager, mens den selverklærede socialdemokrat Bernie Sanders kæmpede for at få tilføjet det igen.

Natten til lørdag lykkedes det Demokraterne efter ni timers dødvande at få Joe Manchin og andre moderate demokrater med på de overordnede rammer til en hjælpepakke, efter man gik med til at droppe forslaget om at hæve arbejdsløshedsunderstøttelsen fra 300 til 400 dollars om ugen. Kompromisset åbnede for et maratonforløb af afstemninger, der skulle munde ud i en enorm hjælpepakke.

Den moderate demokrat Joe Manchin er ikke bange for at være en sten i skoen for Joe Biden. Han slår fast, at han først og fremmest har sin hjemstat, West Virginia, i tankerne - ikke sit parti. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

- Senatet kommer til at gennemføre mange afstemninger, men vi bliver nødt til at holde fast og blive færdig med lovforslaget, uanset hvor længe det tager. Det amerikanske folk regner med os, og vores land har brug for det, lød det fredag fra lederen af Demokraterne i Senatet, Chuck Schumer, ifølge The Guardian.

Farvel til højere mindsteløn

Trods den klare udsigt til et farvel til en ny mindsteløn, fortsatte Bernie Sanders sin kamp for mærkesagen fredag.

- Ingen i USA kan overleve på 7,25, 9 eller 12 dollars i timen. Vi har brug for en økonomi, hvor alle vores arbejdstagere i det mindste kan opnå en løn, som man kan leve af. Et job i USA bør løfte dig ud af fattigdom, ikke fastholde dig i den, lød det blandt andet fra Sanders, beretter The Guardian.

Det endte dog med, at otte demokrater stemte imod Sanders' forsøg på at få gjort mindstelønnen til en del af den enorme hjælpepakke.

Efter de mange interne forhandlinger med blandt andet Joe Manchin, lød meldingen fra Det Hvide Hus, at præsident Biden støttede kompromiset.

Det er anden gang på under en uge, at lederne i Det Demokratiske Parti er gået på kompromis med moderate senatorer - med opbakning fra Det Hvide Hus - med henblik på at få gennemført den store redningspakke, påpeger New York Times.

Facebook
Twitter