Senator anklager Brasiliens præsident for at deltage i møde om komplot

Jair Bolsonaro tabte præsidentvalget og satte flere gange spørgsmålstegn ved valgsystemets troværdighed.

Tidligere præsident i Brasilien, Jair Bolsonaro, befinder sig for tiden i USA. Den 8. januar stormede tusinder af Bolsonaros tilhængere den brasilianske højesteret, Kongressen og præsidentpaladset i hovedstaden i et kupforsøg, der blev afværget. (Foto: © JOE SKIPPER, Ritzau Scanpix)

Brasiliens tidligere præsident Jair Bolsonaro deltog før jul i et møde, der havde til formål at fastholde ham som landets præsident, selvom han i oktober sidste år tabte præsidentvalget.

Sådan lyder anklagen fra den brasilianske senator Marcos do Val på et pressemøde i går, skriver BBC.

Do Val siger, at han blev inviteret med til mødet 9. december, hvor en af Bolsonaros allierede, Daniel Silveira, forsøgte at få do Val til at hjælpe dem.

Helt konkret ville Silveira have do Val til få lederen af den brasilianske valgdomstol til at sige noget inkriminerende, som man så senere ville kunne bruge imod ham.

Ifølge senator Marcos do Val sad daværende præsident Bolsonaro "i stilhed" under mødet, der fandt sted to måneder efter valget og tre dage før, at valgresultatet blev endelig stadfæstet.

- Han (Bolsonaro, red.) var i en position ligesom mig, hvor han lyttede til en skør idé fra Daniel Silveira, siger Marcos do Val ifølge BBC.

BBC skriver også, at Jair Bolsonaros søn bekræfter, at mødet fandt sted, men nægter, at der er foregået noget kriminelt på mødet.

Desuden bekræfter lederen af den brasilianske valgdomstol, Alexandre de Moraes, ifølge Reuters, at do Val har fortalt ham om det påståede planer.

Har angrebet valgsystemet flere gange

Jair Bolsonaro tabte snævert præsidentvalget til Luiz Inacio Lula da Silva, der blev taget i ed som Brasiliens præsident 1. januar. Men Bolsonaro er efter valget flere gange kommet med ubegrundede angreb mod valgsystemet.

Alt er dog blevet afvist af den brasilianske valgdomstol.

Den 8. januar stormede tusinder af Bolsonaros tilhængere den brasilianske højesteret, Kongressen og præsidentpaladset i hovedstaden, Brasilia, i et kupforsøg, der blev afværget.

  • Tusindvis af Bolsonaro-tilhængere stormede blandt andet den nationale kongresbygning i hovedstaden Brasilia. (Foto: © Eraldo Peres, Associated Press)
  • Tilhængerne mente, at Bolsonaro, på trods af nederlaget i præsidentvalget, stadig var den retmæssige præsident. Det udviklede sig til sammenstød mellem ordensmagten og tilhængerne. (Foto: © Matheus Alves., Matheus Alves./picture-alliance/dpa/AP Images)
  • Over 1.200 mennesker er siden blevet anholdt for deres involvering i stormen, (Foto: © Matheus Alves., Matheus Alves./picture-alliance/dpa/AP Images)
1 / 3

Et kæmpe efterforskningsarbejde er stadig i gang, og hver dag er der nye anholdelser.

Alvorligt for Bolsonaro

Derfor vægter det højt, når en senator påstår, at Bolsonaro i en eller anden grad har været involveret i kupplanerne.

Det fortæller Kristian Almblad, der er DR's Sydamerika-korrespondent.

- Det er alvorligt. Det er ikke en Hr. Hvem-som-helst, der kommer med de her påstande, siger han og fortsætter:

- På den anden side må vi sige, at han (senatoren, red.) ændrede forklaring flere gange i går og modsagde sig selv. Der skal mere til end bare én senator, der kommer med de her udsagn.

Ifølge senator Marcos do Val forholdt Bolsonaro sig tavs under mødet. (Foto: © Andre Borges, Ritzau Scanpix)

Kristian Almblad forklarer, at Bolsonaro fortsat har mange fjender i Brasilien, som gerne ser ham bag tremmer. Ikke mindst den nuværende præsident, Lula, som er hans politiske arvefjende.

- Hvis der samles tilstrækkeligt med beviser mod Bolsonaro, så risikerer han simpelthen at komme i fængsel. Så det er yderst alvorligt for Jair Bolsonaro, siger DR's Sydamerika-korrespondent.

På baggrund af senator Marcos do Vals oplysninger har brasiliansk politi i går anholdt Daniel Silveira, der angiveligt fremførte forslaget på mødet den 9. december.

To døgn forinden stormen rejste Bolsonaro til Florida i USA, hvor han stadig befinder sig. Ifølge hans advokater har han ansøgt om et seks måneders turistvisum.

Bolsonaros hooligans