Senator sammenligner Trumps angreb på pressen med Stalin

Trump-kritiker Jeff Flake anklager USA's præsident for at inspirere diktatorer.

Der er kold luft mellem Arizona-senator Jeff Flake og USA's præsident Donald Trump. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Den republikanske senator Jeff Flake holdt sig ikke tilbage, da han onsdag fra Senatet sammenlignede den amerikanske præsidents angreb på medierne med den tidligere sovjetiske diktator Josef Stalin.

Under Donald Trump har Det Hvide Hus tegnet et portræt af medierne som "folkets fjende" og introduceret begrebet "alternative fakta".

Det inspirerer diktatorer i autoritære regimer som den syriske præsident Bahar al-Assad og den filippinske præsident Rodrigo Duterte, lød det fra den republikanske Arizona-senatoren, der gennem længere tid åbent har kritiseret USA's præsident.

- Folkets fjende er det, USA's præsident har kaldt den frie presse i 2017. Det siger noget om tilstanden af vores demokrati, at vores egen præsident bruger de ord, der tidligere er blevet brugt af den berygtede Josef Stalin til at omtale sine fjender, sagde Jeff Flake i sin tale.

Josef Stalin regerede det tidligere Sovjetunionens fra midten af 1920’erne indtil hans død i 1953.

Stalin anvendte ofte udtrykket "fjende af folket" om sine modstandere i forsøget på at få dem udryddet gennem de over 30 år, han brutalt styrede det sovjetiske regime.

- Den frie presse er despotens fjende, hvilket gør den frie presse til demokratiets vogter. Når en magtfuld person kalder historier, der ikke passer ham, for "fake news", er det personen, vi skal være mistroiske over for. Ikke pressen, lød det fra Jeff Flake.

Latterlig kritik

På et pressemøde onsdag aften affejede pressesekretær i Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, dog Jeff Flakes tale og kaldte den latterlig.

Hun anklagede Jeff Flake for at søge opmærksomhed og understregede, at hans kritik af præsidenten ikke handler om, at Jeff Flake er modstander af undertrykkelse, men at han langede ud, fordi han ifølge meningsmålingerne klarer sig dårligt.

Den 55-årige Jeff Flake har gennem længere tid ytret skarp kritik af Trump og meddelte i oktober, at han ikke genopstiller ved midtvejsvalget i november 2018.

En beslutning præsident, Donald Trump bifaldt og på linje med Sarah Sanders påpegede, at Jeff Flake står til at tabe et eventuelt valg, fordi han ikke længere har opbakning i hjemstaten Arizona.

Sarah Huckabee Sanders bekræftede desuden, at den amerikanske præsident i løbet af onsdagen vil uddele en pris til det “det mest korrupte og uærlige medie", som han tidligere har annonceret.

Til trods for at Jeff Flake løbende de seneste måneder har kritiseret Trump, har han stemt for både republikanernes skattereform og for at få at få afviklet og erstattet Obamacare med republikanernes bud på en sundhedsform.