Senatorer kræver undersøgelse efter fyring af FBI-chef

Flere senatorer vil have en uafhængig undersøgelse af, hvilken rolle Rusland spillede i præsidentvalget.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har med øjeblikkelig virkning besluttet at fyre direktøren for FBI, James Comey.

Fra det politiske USA har fyringen skabt undren. Blandt andet hos den republikanske senator John McCain.

- Jeg har længe opfordret til, at et særligt kongresudvalg skal undersøge Ruslands indblanding i valget i 2016. Præsidentens beslutning om at fjerne FBI-direktøren bekræfter kun behovet for et sådant udvalg, siger McCain til det politiske medie The Hill.

Den republikanske senator Richard Burr, der er leder af Senatets efterretningskomité, som står for undersøgelsen af mulig russisk indblanding i præsidentvalget i november, har også reageret på fyringen. Han forklarer, at han er bekymret over timingen og begrundelsen.

- Hans afskedigelse giver anledning til yderligere forvirring i en allerede vanskelig undersøgelse, siger han.

Fra Trumps lejr har forklaringen på fyringen - som skete på opfordring fra justitsminister, Jeff Sessions - været FBI-direktørens håndtering af sagen om Hillary Clintons brug af en privat e-mailserver, skriver CNN.

Anklager om Nixon

Den forklaring giver den demokratiske senator Patrick Leahy, dog ikke meget for.

- Ingen bør godtage præsident Trumps absurde begrundelse om, at han nu er bekymret for, at FBI-direktør Comey behandlede Hillary Clinton uretfærdigt. Dette er intet mindre end en Nixon, siger han til Washington Post med henvisning til, at USA's tidligere præsident Richard Nixon fyrede en uafhængig anklager under efterforskningen af Watergate-skandalen.

Og den vurdering er han ikke alene med. Hans partikammerat Bob Casey bringer også Richard Nixon på bordet.

- Dette er en Nixon. Vicejustitsminister Rod Rosenstein må straks udpege et uafhængigt råd til at fortsætte undersøgelsen af Trump/Rusland, skriver han på Twitter.

Den demokratiske senator Ron Wyden peger også på, at der skal udpeges et uafhængigt specialråd til at føre undersøgelsen af Rusland-sagen videre.

Dybt foruroligende mønster

Demokraternes minoritetsleder i Senatet, senator Chuck Shumer mener, at fyringen er en del af et "dybt foruroligende mønster fra Trump-administrationen".

- Først fyrede de Sally Yates (justitsminister, red.), så Preet Bharara (anklager, red.) og nu Comey - den selvsamme mand, som leder efterforskningen (af mulig russisk indblanding i valget, red.), siger han ifølge Washington Post.

Fyringen har også givet anledning til kritik fra en noget overraskende side. Nemlig whistlebloweren Edward Snowden, der tidligere har været ansat i en anden af USA's efterretningstjenester, NSA.

- Denne FBI-direktør har i årevis forsøgt at få mig fængslet på grund af mine politiske aktiviteter. Hvis jeg kan være modstander af hans fyring, så kan du også, skriver Snowden på Twitter.

Han mener ikke, det er en god idé, at politikere blander sig i efterretningsarbejdet.

Der er dog også røster i USA's politiske system, som ikke mener, at der er noget problematisk i fyringen. Blandt andet hæfter den republikanske senator Jim Banks sig ved, at både Republikanere og Demokrater havde et problematisk forhold til Comey.

- Direktør Comey mistede tilliden fra både Republikanere og Demokrater. Vores næste FBI-direktør er nødt til at være upartisk og bredt respekteret, skriver den republikanske senator Jim Banks på Twitter.

Blandt andre Trumps tidligere modkandidat i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat, senator Lindsey Graham, peger på, at James Comey har været involveret i nogle særdeles opsigtsvækkende sager.

- I betragtning af de seneste kontroverser omkring direktøren tror jeg, at en ny begyndelse vil være godt for FBI og for vores nation, siger han.

Hvem er James Comey? Lær fem ting om ham her: