Senatorer med afgørende stemmer vil have Brett Kavanaugh i Højesteret

En demokrat og en republikaner har besluttet sig. Dommerkandidat er tættere på toppost end nogensinde.

Brett Kavanaugh ser ud til at have sikret sig den nødvendige opbakning, der kan sikre ham en plads i den amerikanske Højesteret. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Den udskældte kandidat til USA's højesteret, Brett Kavanaugh, er her til aften kommet et skridt nærmere at få posten, som han kan bestride resten af livet.

To amerikanske senatorer med afgørende stemmer i senatet har sagt, de vil stemme for at vælge Brett Kavanaugh til topposten, skriver flere internationale medier.

Brett Kavanaugh er anklaget for seksuelle overgreb, og særligt demokraterne håber, at disse vil fælde ham.

Men både en demokrat og en republikaner bakker nu op om Brett Kavanaughs kandidatur efter en FBI-undersøgelse af anklagerne om overgreb.

Det giver ham lige nu de 51 stemmer, som han skal bruge for at blive ny højesteretsdommer, med mindre andre senatorer ombestemmer sig i løbet af weekenden.

- Jeg stemmer for dommer Kavanaugh, siger den republikanske senator Susan Collins ifølge Reuters.

Demokrat tvivler - men stemmer for

Hendes beslutning betyder, at modstandere af højesteretskandidaten nu kun kan håbe på et scenarium, der ifølge Reuters virker en anelse usandsynligt, nemlig at to andre senatorer ombestemmer sig og beslutter sig for alligevel ikke at stemme for Brett Kavanaugh.

Også demokraten Joe Manchin fra senatet siger nu, at han stemmer for dommeren.

- Jeg har mine forbehold over for denne stemme set i lyset af de alvorlige beskyldninger mod dommer Kavanaugh og hans temperament under høringen forleden. Alligevel finder jeg dommer Kavanaugh kvalificeret baseret på den information, jeg har fået inklusiv FBI's undersøgelse, siger Joe Manchin ifølge CNN.

Kavanaugh kan kun fældes, hvis to republikanere stemmer imod han samt, at alle demokratiske senatorer gør det.

Sagen kort

  • I alt tre kvinder har offentligt anklaget den 53-årige Brett Kavanaugh, der er USA's præsidents bud på en ny højesteretsdommer, for seksuelle overgreb.

  • Senatets retsudvalg holdt i sidste uge en offentlig høring, hvor den meste omtalte af anklagerne, Christine Blasey Ford, og også Brett Kavanaugh forklarede sig

  • Godkendelsesprocessen af Brett Kavanaugh, som Donald Trump udpegede i juli, har nu stået på i over en måned.

  • De seneste dage har fokus været rettet mod flere af de republikanske senatorer, der ikke endeligt har meldt ud, om de ville stemme for godkendelsen af Brett Kavanaugh.

  • Derfor har der også været tvivl om, hvordan de pågældende senatorer ville modtage oplysningerne i den FBI-undersøgelse af anklagerne, som præsidenten gav grønt lys til i fredags, og som senatorerne fik mulighed for at læse i går.

Hvorfor er en højesterets dommer så vigtig?

  • Embedet som højesteretsdommer er afgørende, da han eller hun ofte har det sidste ord i omstridte retssager og dermed kan få stor indflydelse på det amerikanske samfund.

  • Der er ni dommere, der kan dømme ved den amerikanske højesteret, og de er udnævnt på livstid.

  • I princippet er en dommer ikke politisk.

  • Men det er den siddende præsident, der indstiller en dommer til højesteretsposten, og nogle dommere stemmer sådan, som Demokraterne finder det fornuftigt, mens andre stemmer mere konservativt, så Republikanerne er tilfredse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk