Senatorer vil have den "Tropiske Trump" retsforfulgt for coronahåndtering

Et brasiliansk senatsudvalg anbefaler, at præsident Bolsonaro blandt andet tiltales for forbrydelser mod menneskeheden.

Jair Bolsonaros facon har givet ham tilnavnet "Tropiske Trump". (Foto: Ueslei Marcelino © Ritzau Scanpix)

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skal tiltales for flere kriminelle forhold i forbindelse med hans håndtering af coronapandemien.

Det mener i hvert fald et udvalg i landets senat, der i dag har anbefalet, at præsidenten blandt andet tiltales for forbrydelser mod menneskeheden.

Politikerne støtter op om en rapport, der beskylder Bolsonaro for at lade pandemien løbe løbsk i et fejlslagent forsøg på at opnå flokimmunitet i Brasilien, hvor mindst 600.000 mennesker er døde med coronavirus.

Nu er det op til den brasilianske chefanklager, som er udpeget af præsidenten, om han vil følge anbefalingen.

Derfor er det langt fra sikkert, at Bolsonaro bliver tiltalt, men sagen kan gøre alvorlig skade på præsidentens drømme om at blive genvalgt, siger DR's Sydamerika-korrespondent.

Udpeges som hovedansvarlig

Jair Bolsonaro er en kontroversiel figur på både hjemmefronten og den internationale scene og har i løbet af coronakrisen fået massiv kritik af sin håndtering af pandemien.

Herunder for at omtale coronavirus som en lille forkølelse, at bekæmpe nedlukninger, nægte at bære mundbind og sætte spørgsmålstegn ved brugen af vacciner i landet, der kun er overgået af USA, hvad angår registrerede coronadødsfald.

Præsident Bolsonaro har ifølge BBC udtalt, at han "ikke er skyldig i noget som helst", men krisen har givet præsidenten alvorlige ridser i lakken.

Herunder tidligere på måneden, da en 1.300 sider lang rapport slog fast, at Bolsonaro er "den hovedansvarlige, hvad angår fejlene begået af den føderale regering under pandemien". Rapportens hovedforfatter, den centrumdemokratiske senator Renan Calheiros, ønsker, at Bolsonaro stilles for Den Internationale Straffedomstol for forbrydelser mod menneskeheden.

Nu er det så op til anklagemyndigheden i Brasilien, om man vil følge anbefalingen, men det ligger ikke ligefrem i kortene, siger Kristian Almblad, DR's Sydamerika-korrespondent.

- Jeg tror ikke, at det er realistisk, at vi ser Jair Bolsonaro bag tremmer. I hvert fald ikke mens han er præsident, siger korrespondenten, der peger på, at præsidenten til en vis grad har immunitet, mens han sidder i embedet.

Den brasilianske præsident vakte blandt andet forargelse ved at mødes med tilhængere og nægte at bære maske sidste forår, mens coronakrisen fik fat i Brasilien. (Foto: Ueslei Marcelino © Ritzau Scanpix)

Men det, der i stedet kan ske, er, at præsidentens politiske modstandere bruger det som en affyringsrampe til en rigsretssag. Her er der ikke tale om en strafferetssag, men i stedet en politisk retssag, hvor de brasilianske senatsmedlemmer agerer jury.

- Her kan man vælge at fjerne præsidenten før tid, hvis man mener, at han har handlet mod landets interesser. Og det er det, der står i rapporten, at han har gjort, siger Kristian Almblad.

Det mest nærliggende er dog, at sagen rammer præsidenten på populariteten, hvilket langt fra er uden betydning inden næste års præsidentvalg, siger korrespondenten.

- Han er i forvejen lavt nede i meningsmålingerne, og hvis der var valg i morgen, så ville han tabe til dem mand, han hader mest i verden, nemlig Lula, siger Kristian Almblad med henvisning til den tidligere brasilianske præsident Luiz Inácio Lula da Silva - populært kaldet Lula.

- Han ligger foran Bolsonaro i meningsmålingerne, og den her rapport har så sønderlemmende kritik, at den langt fra er god læsning, hvis man gerne vil være Brasiliens præsident igen.

Kun USA overgår Brasilien i den triste statistik omkring registrerede coronadødsfald. (© Ourworldindata.org)

Beskyldes for at sprede fake news

Foruden beskyldningen om forbrydelser mod menneskeheden, så anbefaler senatsudvalget også otte yderligere sigtelser mod Bolsonaro, herunder tilskyndelse til kriminalitet, dokumentfalsk og brud på brasilianeres sociale rettigheder, skriver BBC.

Præsidenten beskyldes også for at have misbrugt offentlige midler og sprede såkaldt fake news om pandemien.

Sidste år fjernede Facebook og Instagram opslag fra den højreorientede præsident, hvor han - i lighed med Donald Trump - omtalte malariamedicin som en kur mod corona på trods af manglende beviser for påstanden.

Også så sent som i sidste uge fjernede de to sociale medier en livesending af præsidenten, hvor han koblede coronavacciner sammen med risikoen for at blive smittet med sygdommen Aids.

Foruden Bolsonaro lægger den kritiske rapport også op til, at 77 andre personer skal retsforfølges - herunder tre af præsidentens voksne sønner. En af dem - Flavio Bolsonaro - har affejet rapportens anbefalinger.

- Det er en totalt politisk rapport uden nogen form for lovhjemmel, lyder meldingen fra Flavio Bolsonaro, beretter BBC.

FacebookTwitter