Seniorforsker: Plan om våbenhvile i Syrien skal bane vej for nødhjælp - ikke fred

Det er usikkert, om våbenhvilen bliver til noget i weekenden, siger seniorforsker Lars Erslev Andersen.

- Det handler ikke om at stoppe krigen mod Islamisk Stat, men om få en våbenhvile i de andre områder, så der kan komme nødhjælp ind, siger forsker ved DIIS, Lars Erslev Andersen. (Foto: Abd Doumany © Scanpix)

Målet med udkastet til en midlertidig våbenhvile i Syrien er ikke fred, men at færre skal dø, og at der kan komme nødhjælp ind i landet.

Det fortæller seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Erslev Andersen.

- Der er tale om en midlertidig våbenhvile, hvor der er mulighed for at dæmpe det hele og få nødhjælp ind. Det er godt i sig selv, men man skal ikke forstå det som en plan til, hvordan vi kan komme ind på en fredsforhandling, siger han.

Om vi vil se en våbenhvile i Syrien fra på lørdag afhænger dog af, hvordan parterne stiller sig til udkastet, fortæller Lars Erslev Andersen.

Inden fredag skal de syriske militser, der kæmper mod Assad, melde tilbage, om de kan støtte en våbenhvile. Om våbenhvilen bliver til noget, afhænger også af, hvordan kurderne i det nordlige Syrien stiller sig til udkastet. Og så afhænger den af, hvad Rusland og Syrien gør.

- Sidste gang så vi, at alt imens man forhandlede en våbenhvile, var der en optrapning på jorden, og hvis Rusland og Syrien gentager det nummer, så bliver der ingen våbenhvile, siger han.

Terrororganisationen Islamisk Stat og al-Qaeda-grenen Al-Nusra vil dog stadig blive bekæmpet, hvis våbenhvilen bliver til noget.