For sent: Arrestordre udstedt af Sydafrika

Sydafrikansk domstol har udsendt arrestordre på Sudans præsident Omar al-Bashir, men først efter, at han er udrejst af landet.

En domstol i Sydafrika udstedte en arrestordre på Sydsudans præsident al-Bashir. Men da havde den krigsforbrydereftersøgte leder allerede forladt landet. (Foto: Siphiwe Sibeko © Scanpix)

En domstol i Sydafrika udsendte mandag en arrestordre på Sudans krigsforbrydersigtede præsident, Omar al-Bashir, og udtrykker bekymring over, at dens ordre om at give Bashir udrejseforbud ikke blev efterlevet.

Sydafrikanske myndigheder er forpligtet til at tage alle rimelige skridt for at anholde præsident Bashir og tilbageholde ham, indtil der kommer en anmodning fra Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag om udlevering, siger dommer Dunstan Mlambo ifølge tv-stationen Enca.Eftersøgt for krigsforbrydelserArrestordren kommer imidlertid efter, at Bashir ifølge flere sydafrikanske medier har forladt Sydafrika, hvor han ankom søndag for at deltage i et topmøde i Den Afrikanske Union.Omar al-Bashir landede ifølge nyhedsbureauet Reuters i sit hjemlands hovedstad Khartoum mandag aften.Omar al-Bashir er eftersøgt af ICC for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

Dommer kritiserer SydafrikaDommer Dunstan Mlambo kritiserer landets regering for at have ladet Bashir forlade landet mandag og betegner sagen som forfatningsstridig.Han siger, at regeringen har undladt at tage skridt til at anholde og tilbageholde Sudans præsident, Omar al-Bashir, og at det er uforeneligt med Sydafrikas forfatning, skriver nyhedsbureauet AFP.

Sydafrika er medlem af ICC.FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, understreger, at den anholdelsesordre, som ICC har udsendt for Omar al-Bashir, må føres ud i livet af de lande, som har underskrevet Haag-domstolens statutter./ritzau/

Facebook
Twitter