Serbien forhandler nu om EU-medlemskab

Serbiens premierminister, Ivica Dacic, har i Bruxelles taget hul på formelle optagelsesforhandlinger med EU.

Serbia's Prime Minister Ivica Dacic listens to a reporter's question at a news conference after a meeting on Serbia's European Union accession, in Brussels January 21, 2014. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

EU og Serbien har i Bruxelles holdt det første formelle møde om Serbiens optagelse i det europæiske fællesskab.

Den serbiske premierminister, Ivica Dacic, kalder det på et pressemøde efter mødet en historisk dag.

- Det er det største og vigtigste øjeblik for Serbien siden afslutningen af Anden Verdenskrig. Det definerer det samfund, vi ønsker at have.

- Fra i dag bliver Serbien del af den formelle, administrative procedure, der bringer os ind i de europæiske nationers familie, siger Dacic.

Der er lang vej

Premierministeren understreger også flere gange i sit første indlæg på pressemødet, at han er klar over, at der er lang vej igen, før Serbien kan blive fuldgyldigt medlem af EU.

- Indtil i dag ventede I så godt som intet af os. Men fra i dag vokser udfordringerne. Vi skal arbejde hårdt, siger Dacic.

Også EUs udvidelseskommissær, Stefan Füle, kalder det en historisk dag. Og han understreger, at nøglen til, at Serbien nu er nået så langt, har været de seneste måneders løfter om normalisering af forholdet til den tidligere serbiske republik Kosovo.

- Der er stadig mange udfordringer forude, og alle dialogaftaler skal føres ud i livet. Men Serbien vil leve op til udfordringerne og være et inspirerende eksempel for resten af Balkan, siger Füle.

Søgt om optagelse siden 2009

Serbien har søgt optagelse i EU siden 2009. Det fik officielt status som kandidatland i 2012 efter en normaliseringsproces omkring Kosovo.

EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, har mæglet mellem de to sider, og den 21. forhandlingsrunde mellem Dacic og Kosovos premierminister, Hashim Thaci, er fastsat til mandag.

Dacic lover fortsat dialog med Kosovo, men han understreger, at han ikke venter, at Serbien vil anerkende dets uafhængighed.

Vil leve op til betingelser i 2018

Serbien planlægger at leve op til alle optagelsesbetingelser i EU i 2018 og efterfølgende optagelse i 2020, siger Dacic, som fremhæver, at en folkeafstemning om EU vil blive holdt i Balkanlandet.

Serbien står til at blive den tredje republik fra det tidligere Jugoslavien, som bliver optaget i EU. De første var Kroatien og Slovenien.

/ritzau/

Facebook
Twitter