Serbiens forhold til Rusland slår sprækker: 'For os er Krim og Donbas ukrainske'

Det ellers tætte serbiske forhold til Rusland ser ud til at vige for ønsket om indlemmelse i EU.

I russiske medier udlægges kommentarerne fra den serbiske præsident som en konsekvens af et pres fra Vesten, siger seniorforsker. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Ruslands europæiske allierede kan efterhånden tælles på meget få fingre.

Og nu lægger endnu en statsleder afstand til Putin og Rusland.

Med en række udmeldinger har den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, taget afstand fra Rusland og invasionen af Ukraine.

Det historisk gode forhold mellem Rusland og Serbien begyndte at slå sprækker i tirsdags, da Aleksandar Vucic over for Reuters bad den russiske Wagner-gruppe om at indstille deres forsøg på at rekruttere serbiske borgere til den brutale lejehær.

- Hvorfor tager Wagner-gruppen kontakt til serbiske borgere, når I ved, at det er mod vores lovgivning? lød det fra Aleksandar Vucic.

Dagen efter intensiverede den serbiske præsident retorikken over for Rusland. I et interview med Bloomberg lød den kontante melding fra Vucic:

- Vi har lige fra starten ikke kunne støtte Ruslands invasion af Ukraine. For os er Krim og Donbas ukrainske - og bør forblive sådan, siger Aleksandar Vucic.

Selvom man ikke kunne se det, da Serbiens præsident Aleksandar Vucic i 2019 fik overrakt en orden af Vladimir Putin, så har Rusland altid været den suveræne storebror i det flere hundrede år lange forhold mellem Rusland og Serbien. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Serbisk linedans

Det er kolde toner i et ellers flere hundrede år varmt forhold mellem Rusland og Serbien, fortæller lektor ved Aarhus Universitet Jakob Tolstrup, der er ekspert i de postsovjetiske stater.

- Det er en opsigtvækkende udtalelse, fordi serberne generelt har været meget mere positivt stemt over for Rusland og har ført en prorussisk udenrigspolitik. Omvendt har russerne støttet serberne på Balkan, fortæller han.

Serbien har dog langt fra slået hånden fuldstændigt af Rusland. Landet bakker forsat ikke op om de EU-sanktioner, der er blevet pålagt Rusland, og serberne importerer fortsat russisk gas i stor stil.

- Rusland leverer naturressourcer som for eksempel gas til Serbien. Og Rusland har sikret nogle mere fordelagtige handelsaftaler til de lande, man politisk er på linje med. Så det har været en "noget for noget", siger Jakob Tolstrup.

Blandt andet Serbiens modvilje mod at anerkende Kosovos selvstændighed giver problemer for ønsket om at blive en del af EU. (© (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Mens den russiske gas flyder, og mange serbere fortsat er taknemmelige for den russiske opbakning, landet fik fra Rusland under krigene på Balkan op igennem 90'erne, så er der fortsat et klart ønske fra Serbien om at blive en del af EU.

Og det er den politiske linegang, der nu får Serbien til at tage afstand fra Rusland, mener Flemming Splidsboel, seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier.

- Deres strategiske mål er at komme med i EU, og jeg tror, at man er ved at komme til en erkendelse af, hvor vigtigt det er at falde ned på den rigtige side af den her konflikt, forklarer han.

Og det strategiske mål ville rykke noget længere væk, hvis Serbien fortsatte det nære forhold til Rusland.

- Hvis Serbien anerkendte Krim som en del af Rusland, ville det være superproblematisk for EU, siger Flemming Splidsboel.

Serbien har ikke meget at tilbyde Rusland

Han understreger samtidig, at præsident Vucics seneste udmeldinger ikke nødvendigvis er særligt populære i den serbiske befolkning.

- Der er en meget stærk prorussisk bevægelse i Serbien, forklarer Flemming Splidsboel.

Og selvom det serbiske signal er en symbolsk mavepuster til Rusland, så er det begrænset, hvor meget det kommer til at betyde for Putin, hvis Serbien og Aleksandar Vucic fortsætter vejen væk fra det russiske kammeratskab.

- Serbien kan ikke give Rusland noget andet end opbakning. De kan legitimere det, Rusland gør, men det ser det så ikke ud til, at de vil, fortæller Flemming Splidsboel.

'Det tynder jo kraftigt ud i Ruslands allierede'

Men det ændrer ikke på det faktum, at Rusland efter invasionen af Ukraine i højere og højere grad bliver en nation uden venner.

- Det tynder jo kraftigt ud i Ruslands allierede. Det bliver mere og mere usikkert at hænge sin jakke på den knage, siger Jakob Tolstrup fra Aarhus Universitet.

- Vi ser flere Balkan-lande, der rykker tættere og tættere på EU, og der er Serbien blevet holdt lidt på afstand, fordi de er gået den forkerte vej demokratisk. Så måske er de lidt bange for at blive efterladt på perronen, hvis man ikke kender sin besøgstid.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har tidligere udtalt, at alt land, der er blevet erobret af russerne skal afleveres tilbage for at genetablere freden, og Indiens premierminister, Narendra Modi, der fortsat ikke har fordømt den russiske invasion af Ukraine, taler om fred i Ukraine.

Så sent som i går udtalte Irans udenrigsminister, Hossein Amir-Abdollahian, at man var på linje med Serbien.