Serbisk premierminister fordømmer ungarske grænseuroligheder

Efter onsdagens uro advarer den serbiske premierminister Ungarn mod at bruge tåregas på serbisk territorium igen.

Ungarn har opført et hegn langs den 175 kilometer lange grænse til Serbien for at lukke af for strømmen af migranter og flygtninge, der indtil forleden brugte Ungarn som transitland. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Den serbiske premierminister Aleksandar Vuci forventer en reaktion fra EU efter dagens uroligheder ved grænsen mellem Serbien og Ungarn, hvor der tidligere onsdag opstod optøjer mellem ungarsk politi og flygtninge og migranter.

- Hvis EU ikke reagerer, må vi finde en måde at forsvare vores grænser og vores europæiske værdier, sagde premierministeren onsdag aften, skriver Reuters.

Aleksandar Vucic har udtalt sig fra USA, hvor han er på et officielt besøg. Her sagde han, at han ville tage problematikken op med den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Samtidig advarer premierministeren Ungarn mod at bruge tåregas mod Serbien igen, skriver Reuters.

Ungarn: Grænsen er lukket

Zoltan Kivacs, regeringstalsmand i Ungarns hovedstad, Budapest, sagde tidligere onsdag, at politiet ikke vil lade nogen af migranterne eller flygtningene bryde igennem grænsen til Ungarn.

Han tilføjede, at Ungarn ikke har oplevet nogen form for samarbejde fra de serbiske myndigheder i forbindelse med krisen om de mange tusinder migranter og flygtninge, der kommer op til Europa fra blandt andet Nordafrika og Mellemøsten.

Uroligheder med tåregas og vandkanoner

Onsdag eftermiddag opstod der uroligheder ved grænsen mellem Serbien og Ungarn, da migranter og flygtninge ifølge ungarske myndigheder, forsøgte at bryde igennem grænsen.

Det fik det ungarske politi til at bruge tåregas, peberspray og vandkanoner mod flygtninge og immigranterne ved grænsen:

Derudover citerer Reuters et vidne tidligt onsdag aften for at sige, at der er set ungarske Humvee-militærkøretøjer bevæbnet med maskingeværer nær grænsen. Mellem 200 og 300 flygtninge fik medicinsk behandling og mindst to var hårdt sårede. Og derudover blev mindst 20 ungarske politifolk såret under kampene.

- Vi flygter fra krig og vold og forventede ikke sådan en brutal behandling og inhumanitet i Europa, siger Amir Hassan fra Irak ifølge Reuters. Han var drivvåd fra vandkanonerne og forsøgte at få tåregas ud af sine øjne.

Ungarn har tidligere bedt Serbien om at handle på de, der angriber den ungarske grænse fra den serbiske side af grænsen. Ungarsk politi har

Tirsdag lukkede Ungarn grænsen til Serbien med et hegn, hvilket har skabt en flaskehals af flygtninge, der flygter fra lande som Syrien og Afghanistan. Hundredvis af personer er fanget i grænseområdet, efter Ungarn lukkede grænsen tirsdag.

Ungarn har sagt, at grænsen vil være lukket i 30 dage.