Sexanklaget kan vinde i Alabama - det skal du vide om dagens valg

På trods af #MeToo og ekstreme udtalelser har Roy Moore gode chancer for at få plads i Senatet.

Præsident Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon (tv) har meldt sig på banen som støtte for den omstridte republikanske kandidat i Alabama, Roy Moore (th). (Foto: JONATHAN BACHMAN © Scanpix)

Valgstederne er åbnet i den amerikanske sydstat Alabama, hvor vælgerne skal afgøre, hvem der skal have et ledigt sæde i USA’s overhus, Senatet.

En række usædvanlige omstændigheder giver valget stor opmærksomhed både i og udenfor USA.

Her besvarer vi en række grundlæggende spørgsmål om valget:

Hvorfor er der valg?

Det ene af Alabamas to sæder i Senatet blev ledigt, da Donald Trump udnævnte senator Jeff Sessions til justitsminister.

Sessions havde været senator i 20 år og var på valg igen i 2020. Vinderen af dagens suppleringsvalg kommer til at sidde resten af perioden, der slutter i januar 2021.

Doug Jones stiller op for Demokraterne ved suppleringsvalget. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Hvem stiller op?

Valget i Alabama står mellem republikaneren Roy Moore og Doug Jones fra Demokraterne.

Roy Moore er jurist og to gange blevet valgt til posten som retspræsident ved Alabamas højesteret, men han blev afsat før tid begge gange: Den første gang, fordi han nægtede at fjerne et monument med de ti bud, som han selv havde bestilt, fra højesteretsbygningen i Montgomery. Den anden gang blev han afsat, fordi han opfordrede statsansatte til at ignorere føderale afgørelser om homoægteskaber.

Momument med de ti bud blev fjernet fra Alabamas højesteret i 2003. (Foto: Gary Tramontina © 2003 Getty Images)

Modkandidaten Doug Jones er også jurist og har en fortid som statsanklager i Alabama, hvor han blandt andet retsforfulgte medlemmer af Ku Klux Klan og rejste tiltale mod Eric Robert Rudolph, som senere erkendte sig skyldig i terrorangrebet mod OL i Atlanta i 1996.

Hvorfor så stor opmærksomhed?

Valget i Alabama er vigtigt, fordi det kan få Republikanernes flertal i Senatet til at skrumpe til et enkelt mandat. Præsident Trump har svært nok ved at få sin politik igennem overhuset med den nuværende sammensætning, og hvis der kommer en demokrat mere, bliver det endnu mere bøvlet for Trump.

Men bortset fra det trækker valget overskrifter på grund af Roy Moore.

Den ultrakonservative kandidat var i forvejen kontroversiel, da en række kvinder i sidste måned som led i #MeToo-bevægelsen stod frem og fortalte, at Roy Moore havde udsat dem for uønskede seksuelle tilnærmelser, da de var teenagere. To af kvinderne, som dengang var 14 og 16 år, beskyldte Moore for seksuelle overgreb.

Kandidaten, der selv var i 30’erne, da de mulige overgreb fandt sted, afviser alle anklager og har fået - i hvert fald indirekte - støtte af Donald Trump, efter beskyldningerne blev kendt.

Kvinder - iklædt dragter fra bogen 'Tjenerindens fortælling' - demonstrerer mod Roy Moore ved kandidatens valgmøde forleden i Fairhope, Alabama. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Præsidenten støttede ellers Moores modkandidat, da Republikanerne holdt et primærvalg om, hvem der skulle repræsentere partiet ved suppleringsvalget.

Roy Moore står nemlig for holdninger, som får selv Trump til at virke moderat, skriver BBC. Han har for eksempel sagt, at homoseksualitet burde være ulovligt, at han ikke tror på evolutionen, og at guds lov står over de love, som mennesker har fundet på.

Se 5 ting, Roy Moore har sagt, i videoen:

Hvem står til at vinde?

Det korte svar er, at det ved vi ikke.

Normalt er Alabama en stensikker republikansk stat, og derfor har de store meningsmålingsselskaber ikke nogen erfaring med at lave undersøgelser der, skriver Politico.

Det kniber også med lokale institutter og medier, som leverer målinger - og de, der findes, bruger metoder, som ikke er alment anerkendte.

Med alle disse forbehold viser et gennemsnit fra Realclearpolitics, at Roy Moore har en spinkel føring over Doug Jones. Demokraten tog kortvarigt føringen, da sexanklagerne mod Moore kom frem, men nu ligger republikaneren igen i spidsen.

Præsident Donald Trump har ført kampagne for Roy Moore i valgkampens slutspurt - blandt andet med denne lydbesked til vælgerne:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk