Sexmisbrug i den katolske kirke: De 3 største skandaler

Tiltale mod Vatikanets finansminister er kulminationen på årtier med anklager mod præster og ansatte.

Ærkebiskoppen for Granada og andre præster lægger sig fladt og beder om tilgivelse i 2014, efter misbrugsskandalen indhentede den katolske kirke i Spanien. (Foto: © stringer/Spain, Scanpix)

Australiens mest indflydelsesrige katolik, kardinal George Pell, er blevet tiltalt for flere tilfælde af sexmisbrug.

George Pell, der afviser alle beskyldninger, fungerer som Vatikanets finansminister og er som sådan nummer tre i hele den katolske kirkes hieraki.

Dermed er han den højstplacerede person, som bliver anklaget i den omfattende skandale om seksuelt misbrug, der for alvor begyndte at rulle i den katolske kirke i 00'erne. Ofrene var i det fleste tilfælde børn, da overgrebene fandt sted.

Skandalen har udløbere i en lang række lande over hele verden, men særligt Australien, USA og Irland skiller sig ud, hvis man ser på omfanget af anklagerne.

Her er et overblik over - og status på - sagerne i de tre lande:

Australien

Efter fire års efterforskning afdækkede en kommission tidligere i år meget et omfattende seksuelt misbrug af børn i Australiens katolske kirke.

Kommissionen havde registreret 4.444 tilfælde af anklager om seksuelt misbrug i perioden 1980-2015. Anklagerne retter sig mod 1.265 forskellige personer.

I den menighed, hvor det ifølge anklagerne har stået værst til, bliver godt 40 procent af præsterne og andre ansatte beskyldt for seksuelle overgreb mod menighedens børn.

Den australske kardinal George Pell, som nu selv er blevet tiltalt for seksuelt misbrug. (Foto: © REMO CASILLI, Scanpix)

Den kongelige kommission, der undersøger institutioners svar på anklager om seksuelt misbrug over en bred kam, kommer med sin endelige anbefaling i december.

Kommissionen har overdraget 2.025 sager til politiet, som dog indtil videre kun har reageret på 130 af dem, skriver ABC News.

USA

En stor del af forklaringen på, at den globale skandale om sexmisbrug i den katolske kirke, overhovedet eksisterer, skal findes i Boston.

Her afslørede avisen Boston Globe i 2002, hvordan den katolske kirke i USA havde et kolossalt problem med seksuelt misbrug af børn, som kirken systematisk forsøgte at dække over. Forløbet blev skildret i den Oscarvindende film Spotlight fra 2015.

Misbrugsofferet Patrick McSorley (h) fra Boston viser med sine fingre, hvor meget tiltro han har i den katolske kirke under et pressemøde i 2002. (Foto: © Jim Bourg, Scanpix)

Afsløringerne affødte en national undersøgelse af problemet - John Jay rapporten - som i 2004 rapporterede om næsten 11.000 individuelle anklager om seksuelt misbrug af børn i perioden 1950 til 2002.

Hjemmesiden BishopAccountability.org oplyser, at der fra 1984 til 2009 blev rejst over 3.000 civile søgsmål mod den katolske kirke.

Irland

Sammen med USA og Australien er Irland det land, som har registret flest sager om seksuelle overgreb i den katolske kirke.

En kommission, som undersøgte misbrug af børn generelt fra 1936 og frem, fremlagde i 2009 en rapport, som chokerede det irske samfund.

Næsten 2.000 vidner fortalte om voldtægter, fysisk afstraffelse og andre former for overgreb, mens de var elever på over 200 katolske skoler. Nogle beskrev efterfølgende forholdene på skolerne som "Irlands Holocaust".

Irske biskopper deltager i en messe i Vatikanet i 2010 i forbindelse med et krisemøde om pædofiliskandalen i kirken. (Foto: © OSSERVATORE ROMANO, Scanpix)

I 2010 skrev pave Benedict en officiel undskyldning til ofrene for misbrug i Irland. Den irske premierminister sagde også undskyld for regeringens manglende opsyn med skolerne og igangsatte en kriminel efterforskning.

Kommissionsrapporten måtte dog ikke bruges til dét formål, ligesom alle formodede ofre var anonymiseret. Blandt andet derfor er relativt få personer fra den katolske kirke blevet tiltalt for seksuelle overgreb i Irland.