Den kinesiske nultolerance for corona har sendt Shanghai i hård nedlukning: 'Det er ikke en hygge-lockdown'

Den kinesiske millionby Shanghai er i total nedlukning på grund af corona.

Shanghais gader ligger så godt som øde hen. (Foto: Hector retamal © Ritzau Scanpix)

Det står helt stille i den kinesiske millionby Shanghai.

Byens omtrent 25 millioner indbyggere er i total corona-nedlukning og henvist til at blive inden for deres hjems fire vægge.

Årsagen er, ifølge Lei Zhenglong, vicechefen i afdelingen for sygdomskontrol i den kinesiske sundhedsmyndighed, en 'meget bekymrende' bølge af coronavirus, der har ramt byen.

- Vi kan se, at striks isolation, styring, lockdown og screeningsforanstaltninger stadig er effektive, videnskabelige og nødvendige værktøjer mod omikronvarianten, siger Lei Zhenglong ifølge AP.

I mandags meddelte byens myndigheder, at nabolag med to uger uden smittetilfælde kan begynde at lette lidt på nedlukningen.

DR’s journalist i Shanghai, Philip Roin, er selv i isolation. Han siger, at nogle af beboerne i Shanghai kommer til at have været i lockdown i op mod halvanden måned, når nedlukningen, ifølge planen, slutter sidst på måneden.

Gaderne i Shanghai er fuldstændig mennesketomme, og tidligere på ugen florerede der videoer af indbyggere, der i fællesskab protesterede ved at råbe ud ad deres vinduer.

Folk råber deres utilfredshed ud af vinduerne. Videoen er publiceret på det kinesiske sociale medie Weibo:

Mens råbene i går blev erstattet af fællessang fra vinduerne, så er skuffelsen over nedlukningen i Shanghai ikke til at overse.

- Hver gang, man har haft et corona-udbrud, så har du set nedlukninger på den her måde. Det er unikt, fordi det her er Shanghai, og det er Kinas rigeste by, mest udviklede by og den kinesiske kosmopol, hvor der er en masse rige og bedre stillede mennesker.

- De har postet op og ned på det kinesiske internet og beklaget sig over, hvordan situationen er. Mange af dem har været enormt skuffede over, hvordan myndighederne har administreret situationen, netop fordi, det er Shanghai, som burde være en bedre administreret by, siger Philip Roin.

Men situationen i Shanghai følger blot den kinesiske drejebog for håndtering af coronavirus, fortæller Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet og videnskabelig direktør for global sundhed ved Novo Nordisk Fonden.

Kina har valgt en strategi, hvor der er absolut nultolerance for coronatilfælde, forklarer Flemming Konradsen.

- Den kinesiske sundhedsstyrelse fremlagde en model for et par uger siden, der viste, at de ville have haft omkring tre millioner døde, hvis de havde fulgt en europæisk eller amerikansk strategi ved at lære at leve lidt med corona. I deres optik har de jo sparet omkring tre millioner dødsfald og en masse senfølger og en masse andet.

- Så strategien er også lavet ud fra et folkesundhedsmæssigt perspektiv om at undgå sygdom, død og pres på sundhedssystemet, siger han.

Den eneste mulighed for at få mad og andre dagligvarer under nedlukningen i Shanghai er at få bragt dem til sig, fortæller Philip Roin. (Foto: MARK R. CRISTINO © Ritzau Scanpix)

Ikke en 'hygge-lockdown'

Ifølge DR's journalist i Shanghai, Philip Roin, var der i går en delvis åbning, hvor nogle bygninger fik lov til at gå ud, men her til morgen, lokal tid, var de tilbage i lockdown.

Indtil denne lockdown, som Shanghai er midt i, havde byen klaret sig med mindre, lokale nedlukninger. De nuværende smittetal i Shanghai svinger mellem 20-30.000 tilfælde om dagen, fortæller Philip Roin.

- Du eksisterer under de forhold, som du har sat op for dig selv. Jeg vil ikke sige hver mand for sig selv, men du er meget afhængig af de ressourcer, som du havde provianteret på forhånd.

- Generelt har det ikke været sådan en ”hygge-lockdown”, hvor man må gå ture og så videre. Det er ikke den lockdown, vi har haft her.

- Vi er blevet spærret inde i vores hjem i de seneste to uger uden adgang til at få mad, medmindre man er tech-savvy og kan bestille det online eller har mange penge. Så det kan overhovedet ikke sammenlignes med de danske lockdowns, siger Philip Roin.

Et ensomt bud er på vej med en leverance i Shanghai. (Foto: Wang Gang © Ritzau Scanpix)

Strategien har været succesfuld hidtil

Kinesernes afholdelse af vinter-OL i februar i år og landets økonomiske vækst er tegn på, at den kinesiske strategi har været succesfuld hidtil, mener Flemming Konradsen.

Ved vinter-OL forløb legene uden store smitteudbrud, og i 2021 voksede Kinas økonomi med 8,1 procent.

Men en stor blanding af forskellige omstændigheder har gjort, at den kinesiske strategi nu kommer til at se meget skrap ud, påpeger Flemming Konradsen.

- Det, der ændrede sig ret markant, er, at omikronvarianten er langt mere smitsom end den oprindelige Wuhan-version, og så skal man lukke endnu hårdere ned, end man skulle tidligere. Samtidig er 95 procent af de smittede symptomfri og kan stadig sprede smitte. Det gør det nødvendigt at masseteste i en helt anden skala.

Derfor rammer det Kina hårdt, at man har kørt en nultolerance-politik over for corona. For der er meget lav immunitet i befolkningen. Både fordi den kinesiske vaccine ikke giver ret meget immunitet, men også fordi, der har været meget få smittede, forklarer Flemming Konradsen.

- Når dit politiske mål er, at ingen skal være smittet, så er du nødt til at lukke markant hårdere ned for at leve op til noget, som måske var muligt for et år siden, men nu virker meget vanskeligt, siger Flemming Konradsen.