Shaparak flygtede til Tyrkiet med sin søn: ’I Iran kan du vælge mellem fængsel og at være tavs’

For Shaparak har kampen om frihed haft store konsekvenser for hende og sønnen, Barbal.

I et køkken langt fra Irans hovedstad, Teheran, står 42-årige Shaparak Shajirzadeh og laver mad. Hendes mørke hår er farvet lyst, og kun håret ved hovedbunden afslører hårets naturlige farve. Hun er klædt i tætsiddende jeans og en lyseblå top – langt fra hendes hjemlands religiøse dresscode.

Lejligheden er sparsomt indrettet – kun få billeder hænger på væggene, og ikke langt fra komfuret er en grøn hjørnesofa klemt ind. Her sidder Shaparaks ni-årige søn, Barbal, fordybet i sin iPad.

Lejligheden er deres nye midlertidige hjem og ligger i den tyrkiske by, Istanbul.

- Jeg ved ikke, hvor vil vi tage hen efter Tyrkiet, men det kommer i hvert fald til at være sådan her i et stykke tid, fortæller Shaparak.

Shaparak laver mad til hende og sønnen i deres midlertidige hjem i Istanbul, Tyrkiet. (Foto: Robin Barnwell)

Livet før flugten til Tyrkiet

Shaparak er fra en middelklassefamilie i Iran.

Før hendes kamp for frihed, de mange anholdelser og hendes nye liv i Tyrkiets hovedstad, levede hun et liv som mange andre iranske kvinder - med cafébesøg, veninder og ferier til udlandet.

Men det var kun bag hjemmets fire vægge, at Shaparak måtte klæde sig, som hun ville. Gik hun uden for døren, skulle hun som alle andre kvinder i Iran dække håret under en hijab.

Hør Shaparak fortælle, hvorfor hun kæmper for frihed for iranske kvinder:

Shaparak betragter det at bære hijab som undertrykkende. Hendes beslutning om at gøre oprør har haft store konsekvenser for hendes og sønnens liv.

Hun er ikke længere en helt almindelig fuldtidsmor – men fjende af regimet.

- Lidt efter lidt gik det op for mig, at kvinder møder vold hver eneste dag: Fra det øjeblik vi forlader hjemmet, går vi rundt med frygten for vold fra det religiøse politi, siger Shaparak.

Shaparak deltager i kampagnen Hvide Onsdage mod tvunget tørklæde. (Foto: Robin Barnwell)

Shaparaks kamp for friheden til at bære tørklæde eller ej begynder tilbage i december 2017, da hun ser en video af Vida Movahed på elboksen i midten af Teheran.

Også Shaparak lægger en video af sig selv uden tørklæde på sociale medier. I videoen opfordrer hun iranske kvinder til at være modige og uselviske i kampen om frihed.

Ifølge Shaparak bør alle kvinder støtte op om Vida Movahed. Hør hende fortælle hvorfor:

Lidt efter er et nyt billede af hende, uden hijab og med et hvidt tørklæde svævende på en pind over hovedet, delt flere tusinde gange på sociale medier. Shaparaks protest når ud til hele verden.

Shaparak fortsætter sine protester mod det iranske regime. En onsdag, hvor hun igen filmer sig selv med et hvidt tørklæde i hånden, bliver hun anholdt af politiet.

I fængslet bliver hun afhørt og angiveligt sat i isolation. Ifølge Shaparak tæsker en kvindelig vagt hende brutalt.

- Hun havde godt fast i mit hår og slog mit hoved mod gulvet. Jeg var så bange, at jeg ikke kunne tale. Den dag troede jeg, at jeg skulle dø, siger Shaparak om oplevelsen i fængslet.

Shaparak bliver løsladt og genoptager kampen for frihed uden for fængslet.

Shaparak og veninden Atefeh, som begge blev anholdt den dag, de bar blomsterkransen på billedet. (© (c) privatfoto)

Shaparaks sidste protest

I Isfahanprovinsen i det nordvestlige Iran ligger Kashan. Det er maj, og Shaparak besøger byens historiske persiske have med sin søn og veninden Atefeh.

De to kvinder har ikke taget hijab på, og i stedet pryder to blomsterkranse deres løse hår. Shaparak filmer de to veninder live på sociale medier.

- En kvinde med chador (langt løst klæde, som nogle muslimske kvinder bærer, red.) kommer over til os og spørger til vores manglende tørklæder. Jeg ignorerede hende, men Atefeh svarede hende igen, siger Shaparak.

På den video, som Shaparak optager, kan man se, at Atefeh og kvinden højlydt diskuterer i den historiske have.

Politiet ankommer og anholder Shaparak, sønnen og veninden Atefeh. Politimændene skiller de tre fra hinanden, og Shaparak bliver efter nogle timer flyttet til et fængsel i Kashan.

I fængslet må hun hverken se sin familie eller sin advokat. Så Shaparak tager en beslutning. Hun indleder en sultestrejke, der kommer til at vare ni dage.

- Den sidste aften var jeg virkelig tørstig. Jeg troede, jeg skulle dø.

På den niende dag bliver hun løsladt. Sammen med sin søn flygter hun til Istanbul, hvor de to lejer en lille lejlighed i midten af byen.

I lejligheden i Istanbul venter Shaparak på sin dom fra Irans domstole. Hun drømte om frihed, men fik alt andet, for dommen viser sig at være meget hård.

Foran hende venter en straf på 20 år. Shaparak skal to år i fængsel, mens de resterende 18 år er en betinget dom.

Ikke kun Shaparak bliver dømt. Hendes advokat, Nasrin Soutoudeh, der er en af Irans mest berømte forkæmpere for menneskerettigheder, bliver idømt fem års fængsel.

Shaparak får 20 års straf for sin kamp for frihed. (Foto: Robin Barnwell)

Shaparak er nu rejst til Canada med sønnen Barbal, hvor hun håber at starte et nyt liv.

Læs Shimas historie her.

Dokumentaren er produceret af det britiske produktionsselskab Hardcash Production. Se mere om Irans modige kvinder i ”Horisont: Kvindernes kamp mod Ayatollahen” i aften klokken 21:55 på DR1 eller på DRTV allerede nu.

Facebook
Twitter