Shiamuslimer på gaden i Saudi-Arabien

Demonstranterne støtter trosfæller i nabolandet Bahrain og kræver øget politisk og religiøs frihed.

Flere hundrede shiamuslimer har denne uge demonstreret i Saudi-Arabien med krav om øget politisk og religiøs frihed.

Både torsdag og fredag blev der holdt demonstrationer i Qatif og Awwamiya ved Den Persiske Golf i den østlige del af Saudi-Arabien.

Kræver flere personer løsladt

Demonstranterne bar plakater med slagord til støtte for de shiamuslimer, der har demonstreret i nabolandet Bahrain med krav om løsladelse af fanger, et stop for vilkårlige anholdelser samt større politisk og religiøs frihed.

Ifølge en af aktivisterne kræver demonstranterne i Saudi-Arabien løsladelse af personer, der har været indespærret mere end 16 år uden at være stillet for en domstol. Demonstrationerne fredag forløb fredeligt.

- Sikkerhedsstyrkerne befandt sig lige i nærheden, men det kom ikke til nogen sammenstød, siger en aktivist i Awwamiya til nyhedsbureauet Reuters.

300 oppositionsfolk anholdt

Det samme kan ikke siges om de fortsatte protester i Bahrain. Her er myndighederne begyndt at gå anderledes hårdt til værks.

Statens autoritære sunnimuslimske ledelse slår hårdt ned på landets shiamuslimske opposition, der i to måneder har gjort oprør mod kong Hamad bin Isa al-Khalifa og krævet øget frihed og flere beføjelser til det shiamuslimske flertal.

Torsdag bad justitsministeriet i hovedstaden Bahrain en domstol om at opløse det shiamuslimske parti Wefaq, der har 18 af 40 pladser i landets parlament.

Anmodningen kommer kort efter, at endnu 300 oppositionsfolk er anholdt og sigtet for meddelagtighed i opstanden mod den sunnimuslimske kongefamilie og fyringer af en række shiamuslimer fra ledende offentlige stillinger, fordi de har deltaget i opstanden.

En række autoritære sunnimuslimske arabiske ledere anklager det shiamuslimske Iran for at stå bag og hjælpe de shiamuslimske oprørere.

Facebook
Twitter