Shinzo Abe udskriver valg i Japan to år før tid

Samtidig udskyder premierminister Shinzo Abe en kontroversiel lov om moms til 2016.

Shinzo Abe ønsker et klarere mandat fra det japanske folk. (Foto: Toru Hanai © Scanpix)

Den japanske premierminister Shinzo Abe har tirsdag valgt at udskrive valg efter blot to år ved magten.

Abe meddelte, at han senere på ugen vil opløse parlamentet, og samtidig udskyder han en planlagt og højst upopulær moms-stigning. Det skriver BBC.

Shinzo Abe blev valgt for to år siden blandt andet på grund af ambitiøse planer for at rette op på Japans skrantende økonomi. Med to år til næste valg har Japans regering ikke formået at skabe de nødvendige fremskridt, og derfor har premierministeren valgt at trykke på valgknappen.

Moms-stigning udskudt

Det japanske parlamentsvalg finder sted midt i december, og ifølge flere analytikere håber Abes liberal-demokratiske parti at konsolidere sin magt.

De planlagte moms-stigninger blev vedtaget af den forhenværende regering i 2012 for at nedbringe landets offentlige gæld, som er den højeste i de veludviklede lande.

Den første moms-stigning - fra fem til otte procent - blev indfaset i april. Anden stigning til 10 procent skulle finde sted til oktober næste år, men den bliver nu udskudt mindst 18 måneder.

Håbet med moms-stigningerne var, at den japanske stat kunne få flere indtægter, men det ventede provenu er udeblevet, da japanerne er holdt op med at bruge penge.

Økonomi i knæ

Mandag kom det frem, at Japans økonomi er i teknisk recession, som er et udtryk for et fald i et lands reale bruttonationalprodukt i to på hinanden følgende kvartaler.

Ifølge Ritzau Finans er den japanske bruttonationalprodukt skrumpet med 0,4 procent på kvartalsbasis og 1,6 procent på årsbasis i de tre måneder fra juli til september. Det er andet kvartal i træk, og dermed matches lærebogs-definitionen på en recession.

Shinzo Abe popularitet har været støt faldende, siden han blev valgt for to år siden. Senest har han modtaget meget kritik for at genåbne atomkraftværker, som har været lukket ned siden katastrofen på Fukushima-værket i 2011.

Før katastrofen kom omkring 30 procent af Japans energi fra atomkraft, og premierminister Abe mener, at lukningen at atomkraftværker skader landets økonomi.