Shinzo Abe vil ”grundigt” diskutere Nordkorea med Trump

Japans genvalgte premierminister ønsker at ændre Japans strengt pascifistiske forfatning.

- Som jeg lovede under valget, er min umiddelbare opgave at tage mig af Nordkorea. Det vil kræve stærkt diplomati, sagde Shinzo Abe, ifølge nyhedsbureauet AFP. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Efter en stor valgsejr til Japans premierminister, Shinzo Abe, og hans koalitionsregering søndag, skærper Abe nu den hårde kurs mod Nordkorea.

På et pressemøde mandag understreger han, at han vil diskutere Nordkorea ”grundigt” med USA’s præsident Donald Trump, når de to mødes i Japan i november.

Shinzo Abe vil også benytte Donald Trumps besøg til igen at få bekræftet Japans og USA’s løfte om et samarbejde om håndteringen af Nordkorea, sagde han.

- Det er i høj grad Nordkorea, som Shinzo Abe har brugt som anledning til det her valg, og som han har ment, at det skulle handle om, fortæller DR's Asienkorrespondent Philip Khokhar.

Shinzo Abe vil styrke forsvaret

Søndagens valgsejr har givet Shinzo Abes koalitionsregering over to tredjedele af pladserne i parlamentet.

Og med et styrket mandat, vil han nu lave en række kontroversielle ændringer.

- Shinzo Abe har sagt, at han vil bruge flere penge på forsvar. Og så taler han åbent om at få amerikansk missilforsvarssystemer, som sydkoreanerne har. Men det er relativt kontroversielt i Japan, hvor en stor del af befolkningen er modstandere af det, fortæller Philip Khokhar.

Ændring af Japans forfatning rykker tættere på

Shinzo Abe vil også gå videre med sit ønske om at ændre Japans strengt pascifistiske forfatning.

Den blev påtvunget Japan af USA efter Anden Verdenskrig og indebærer, at Japans militær kun må bruges til at forsvare landet og ikke må føre krig.

- Shinzo Abe har længe ønsket at gøre op med forfatningen, og derfor kritiserer hans modstandere ham for at udnytte krisen med Nordkorea som undskyldning for at ændre forfatningen, siger Philip Khokhar.

En ændring af Japans forfatning kræver ikke bare to tredjedele flertal i parlamentet, men også en flertal i en folkeafstemning.

Ændres forfatningen, vil det være første gang i historien, at det sker.

FacebookTwitter