Shulz får ja: SPD tager afgørende skridt mod regeringskoalition med Merkel

Tysklands socialdemokratiske SPD har på torsdagens kongres stemt for at indlede samtaler med Angela Merkel, som kan blive til endelige regeringsforhandlinger.

Schulz og Merkel kan allerede i næste uge diskutere mulighederne for en ny regeringskoalition. (Foto: Maurizio Gambarini © Scanpix)

SPD giver Tysklands socialdemokratiske leder Martin Schulz grønt lys til at mødes med Angela Merkel i næste uge og diskutere, om de skal indlede regeringsforhandlinger.

Det skete på partiets kongres torsdag, hvor et stort flertal har givet den socialdemokratiske leder, Martin Schulz, mandat til at holde samtaler med Angela Merkels konservative parti CDU og det bayerske søsterparti CSU.

kongressen opfordrede SPD's leder, Martin Schulz, også sine partifæller til at droppe modstand mod, at de igen indgår i en koalition med Merkel.

- Vi skal ikke gå i regering for enhver pris. Men vi må heller ikke forkaste al snak om regeringssamarbejde, sagde han ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Med torsdagens afgørelse er SPD et skridt nærmere en ny koalitionsregering med Angela Merkels konservative parti.

Martin Schulz nye mandat betyder, at han og Angela Merkel kan drøfte flere muligheder. De kan indlede et uformelt samarbejde, SPD kan acceptere en konservativ mindretalsregering, og endelig kan de indgå i en ny stor regeringskoalition sammen.

Nye toner fra SPD

Efter valget til Forbundsdagen i september sagde SPD ellers, at de ikke længere ville gentage den store regeringskoalition med det konservative CDU/CSU, som forbundskansler Angela Merkel stod i spidsen for.

Men siden Merkels forhandlinger med det liberale FDP og Miljøpartiet De Grønne brød sammen i sidste måned, er presset på SPD vokset. Samtidig har Martin Schulz åbnet mere op for at forhandle med Angela Merkel.

Flere SPD-medlemmer gik på talerstolen til dagens partikongres, og spørgsmålet om at gå i koalition med Angela Merkel igen fyldte meget i talerne.

Flere har kritiseret Martin Schulz, efter at SPD oplevede sit dårligste valg til Forbundsdagen i september siden 1949.

/DR Nyheder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk