Sibirisk skovbrand på størrelse med Jylland kan have klimakonsekvenser

Ruslands skovagentur har erklæret undtagelsestilstand i flere regioner.

Gigantiske naturbrande er et tilbagevendende fænomen i Ruslands sibiriske skove, hvor somrene ofte er præget af ekstrem tørke, men i år er der tale om noget lidt udover det sædvanlige.

Tre millioner hektar skov - hvad der svarer til Jylland i areal - er indtil videre i brand, og hele byer er dækket i sort røg og giftige dampe. Det skriver amerikanske CBS News.

Miljøfolk påpeger, at de voldsomme brande kan have konsekvenser for klimaet.

Det er hovedsageligt regionerne Yakutia, Krasnoyarsk og Irkutsk i Sibirien, der er ramt af brandene.

- Skovbrandene i den østlige del af landet er for længst stoppet med at være et lokalt problem, siger den russiske afdeling af Greenpeace i en officiel udmelding.

- Det har udviklet sig til en miljømæssig katastrofe med konsekvenser for hele landet.

Kan påvirke indlandsisen

Greenpeace påpeger, at brandene forårsager CO2-udledninger og reducerer skovens fremtidige kapacitet til at absorbere CO2. Samtidig har NASA delt satellitbilleder, der viser røgskyer bevæger sig ind over arktiske områder.

Et satellitfoto fra NASA viser røg og partikler over Sibirien. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

Dermed kan det i værste fald være mere end blot et problem for Rusland, siger professor i klimaforandringer Sebastian Mernild, der påpeger, at det kan gå udover indlandsisen.

- Når skoven brænder, bliver en masse sod og partikler smidt op i atmosfæren. Det falder ned på et tidspunkt. Hvis det rammer indlandsisen, kan det være med til at forstærke smelteeffekten, siger han.

Soden, hvis den falder på is eller sne, kan lukke varmen inde på indlandsisen og dermed accelerere afsmeltning, siger Den Meteorologiske Verdensorganisation til nyhedsbureauet AP ifølge CBS News.

Der opstår jævnligt store skovbrande i Sibirien, men påvirkningen i år er blevet styrket af stærke vinde og usædvanligt tørt vejr.

Dyrt at stoppe skovbrande

Brandene har fået lov at sprede sig, da lokale myndigheder i første omgang ikke har gjort meget for at stoppe dem.

Myndigheder i området har ifølge avisen Deutsche Welle udtalt, at prisen for at slukke brandene kan være "ti gange større end eventuelle skader", som brandene forårsager.

Den udtalelse mødte i mandags kritik fra en lokal katastrofemedarbejder, der ellers har siddet klar til at rykke ud med et brandslukker-fly i flere dage.

- Selvfølgelig - nu vil det være dyrt at slukke al ildebrand. Men hvorfor har de ikke givet os ordre på at flyve ud tidligere, da brandene begyndte at sprede sig, sagde han til avisen Siberian Times ifølge DW.

Piloten fortæller, at han sammen med katastrofehold og fire specialiserede flyvemaskiner har siddet klar, men at de endnu ikke har fået ordre på det.

- Ikke et eneste specialiseret fly er blevet sat i luften, sagde han.

Klimaforsker Sebastian Mernild medgiver, at det vil være både svært at dyrt at slukke skovbrande i Sibirien. Han mener dog, det er vigtigt at forsøge at undgå spredningen så vidt muligt ved at have et beredskab klar.

  • Billeder taget af lokale i Krasnoyarsk-regionen i Sibirien, der er dækket af røg. Foto: Eurovision News
  • Foto: Eurovision News
  • Foto: Eurovision News
1 / 3

Ud over at udgøre en klimatrussel, har den skarpe røg dækket mindre beboelsesområder samt storbyer i området, hvor der flere steder nu er erklæret undtagelsestilstand af russiske myndigheder.

- Røgen er forfærdelig, jeg kan ikke trække vejret og jeg er svimmel, sagde pensionist Raisa Brovkina til russisk stats-tv, efter hun var blevet indlagt på hospitalet i byen Novosibirsk.