Sidste brik på plads i mysteriet om mand der faldt ned fra himlen

16 måneder efter den blinde passager, 26-årige José Matada, faldt ud af et fly i London og døde, er hans familie nu fundet.

Politiets fantomtegning af afdøde Jose Matada fra Mozambique. (© Foto: Metropolitan Police- London)

Alle troede, at han var blevet myrdet eller kørt ned af en flugtbilist. 26-årige José Matada, der en septembermorgen i 2012 blev fundet død på Portman Avenue i Mortlake i London. Med vat i ørerne.

Hans hovedskal var flækket, og ansigtet uigenkendeligt.

Nogle måneder efter blev dødsårsagen fastlagt. Han var faldet ud af et fly.

Den 26-årige mand fra Mozambique have gemt sig i lastrummet over landingsstellet på det fly, der samme dag var lettet fra Angolas hovedstad, Luanda, og altså var få minutter fra at lande i Heathrow Lufthavn, da landingsstellet blev foldet ud, og José Matada styrtede mod gaderne i London. Efter en flyvetur på over 6600 kilometer fra Angola til England.

Familie er chokeret

José Matada havde ingen identifikation på sig, og ingen havde meldt ham savnet, men politiet fandt en mobiltelefon og to sim-kort i hans lomme, samt valuta fra Angola og Botswana.

Først da politiet fik lavet en computerskabt rekonstruktion af den blinde passagers ansigt, lykkedes det at identificere manden som José Matada.

Men først nu - knap halvandet år efter tragedien - er meldingen om José Matadas dødsfald nået ud til familien, skriver BBC.

- Jeg er chokeret. Det er enormt overvældende at vide, at han har været død i lang tid nu - det er meget overvældende, siger Paulino Domingos Matada, José Matadas bror, til BBC.

Læste nyheden i lokal avis

Josés mor, Eugenia Ndazwedjua, og Josés storebror, der bor i Maputo i Mozambique, siger til BBC, at de først nu har læst om dødsfaldet i den lokale avis Verdade.

De havde begge troet, at José Matada var i Sydafrika, hvor han havde arbejde som husholderske og gartner i adskillige år. Sidste gang Paulino Domingos Matada talte med sin bror, var i juni 2012. Siden har han forsøgt at ringe til ham, men uden held.

- Jeg ringede til andre dernede, som kendte ham, men de sagde, at han var 'forsvundet'. Jeg regnede ikke med, at han var rejst til et andet land, jeg troede bare, at han en dag ville dukke op herhjemme, eller i hvert fald ringe, siger Paulino Domingos Matada.

Kærlighedserklæring i sms-form

Ingen i familien ved, hvorfor José Matada var blind passager ombord på flyet fra Angola. Paulino gætter dog på, at hans lillebror forsøgte at blive genforenet med sin tidligere arbejdsgiver, som var flyttet fra Sydafrika til Schweiz.

- Da jeg hørte, han var død, fandt jeg et af hans sim-kort, som havde en del beskeder med kærlighedserklæringer, siger han til BBC.

Hvad enten José Matada kravlede ind i lastrummet på grund af kærlighed, frygt eller noget helt tredje, så er den 26-åriges efterladte dybt berørte af tragedien.

Ikke råd til at få ham hjem

José Matadas mor, Eugenia Ndazwedjua, ønsker, at sønnens lig bliver fragtet fra London til Mozambique, men det koster knap 63.000 danske kroner, forklarer hun.

- Han burde blive begravet i vores landsby - ved siden af sin far, sine onkler og tanter, og mine to andre børn, som er døde - men vi har ikke nok penge til at få ham bragt hjem, siger José Matadas mor til BBC.

Der er ikke noget, der markerer graven, hvor José Matada ligger begravet i det vestlige London. Ingen gravsten, ingen blomster og intet navn. Og hvis ikke, der sker et økonomisk mirakel for hans familie fra Mozambique, så kommer José Matada ikke ud på flere rejser.

- Josés far døde for lang tid siden, men selv om vi er fattige, så havde jeg mine børn - det var den eneste trøst, jeg havde. Mit hjerte gør så ondt. Jeg er knust, jeg føler mig hjælpeløs. Hvorfor min søn? spørger Eugenia Ndazwedjua i et interview med BBC.

Flere døde blinde passagerer

Der er set en del eksempler på blinde passagerer, der sætter deres liv på spil for at komme til Europa.

24. august 2012 blev en mand således fundet død i landingsstellet på en Boeing 747 efter at være fløjet knap 10.000 km. fra Cape Town. Og i 2002 blev to drengekroppe, som formodes at være omkring 12 år, fundet i understellet på et Ghana Airways fly fra Accra.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter