Sidste sæson af 'Haus of Mutti' – Merkels næste periode kan blive den sværeste

ANALYSE Hvis Angela Merkels politiske liv var en tv-serie, var der lagt op til drama i sæson 4.

DR Nyheders Tyskland-korrespondent forsøger at se Angela Merkels fjerde regeringsperiode som en tv-serie.

Når tysk tv i dag viser Tysklands morlille, ”Mutti”, blive taget i ed som kansler, så er det lidt, som når en velkendt tv-serie fortsætter efter længere tids pause.

Det er nemlig fjerde gang, Angela Merkel ser formanden for Forbundsdagen i øjnene, mens hun sværger troskab til den tyske forfatning. Det er tredje gang hun går i spidsen for en storkoalition af borgerlige og socialdemokrater.

Så er alt som det plejer i den tyske politik-thriller 'Haus of Mutti'.

Men kun ved første øjekast. For mens Angela Merkel har brugt tæt på et halvt år på at samle en ny tysk regering, er kloden drejet ubønhørligt videre. Brudlinjer i det tyske og internationale samfund er blevet dybere. Og nu truer tiden med at løbe fra en politisk sværvægter, hvis stråleglans synes at aftage.

Så selvom Angela Merkel formentlig tager sit genvalg på rutinen, så er der lagt op til drama. Den ny, gamle kansler kan meget vel stå overfor sin sværeste regeringsperiode.

Her er fem af Merkels største udfordringer:

1. Kanslerens eftermæle

De fleste tyskere tror på, at den kommende regeringsperiode bliver Angela Merkels sidste. Og det er lidt som på Netflix: I fjerde og sidste sæson skal alle løse ender samles.

Seerne skal have en fuldfed finale, der sikrer serien og dens hovedperson en plads i historiebøgerne. Med andre ord: Angela Merkels overordnede udfordring bliver at skabe sig et positivt eftermæle.

I lang tid så det ikke ud til at blive et problem. For at blive i seriesproget, leverede Merkel en række stærke sæsoner. Indtil anden halvdel af sæson 3 – flygtningekrisen – hvor en hel del seere sprang fra.

Det begyndte også at aftegne sig, at hovedpersonen ikke ville kunne samle de mange løse ender i det store tyske drama. Og der er ikke mange afsnit tilbage.

Grafik: Morten Fogde Christensen. (Foto: Markus Schreiber © The Associated Press)

2. Tysklands uløste problemer

Flygtningekrisen er en af de store, løse ender i Angela Merkels formentlig sidste sæson som kansler. Selvom krisen formelt blev afsluttet i forrige sæson, står Tyskland nu overfor nye udfordringer, hvad angår integration. Dem har Merkels foregående regering ikke leveret fyldestgørende løsninger på. Og spørgsmålet bliver, om den ny kan leve op til tyskernes store forventninger.

Noget lignende gælder på vigtige områder som social retfærdighed, demografi, digitalisering og infrastruktur, sundhed og pleje. Her er der mange løse ender og ting, der skal indhentes. Hvor meget kan Merkels ny regering nå? Hvor meget kan den bidrage til eftermælet, inden kansleren går på pension?

3. Uro i tysk politik

I finalen på sæson 3 - sidste års forbundsdagsvalg – fik Angela Merkels borgerlige partiunion, CDU/CSU, et katastrofevalg. I den ny sæson ulmer oprøret i Merkels politiske bagland. Yngre profiler mener, de er bedre til at løse Tysklands problemer. Kan den aldrende kansler holde dem stangen?

Og kan hun få CDU/CSU og socialdemokraterne i SPD til at arbejde sammen? Efter mange år i regering er de trætte af hinanden, og vi kommer nok snart til at se krig på kniven.

Som om det ikke var nok, byder sæson 4 også på en ny skurk – i hvert fald set fra regeringens taburetter. Ved forbundsdagsvalget stormede Tysklands højrenationale parti, AfD, ind i parlamentet. AfD har truet med at ”jage” Angela Merkel – ikke mindst på områder som indvandring og indre sikkerhed.

Finder Merkel sig i at være byttedyr? Eller går hun i flæsket på de ny konkurrenter på højrefløjen? Håndteringen af AfD vil også præge kanslerens eftermæle.

4. Europæiske brudlinjer

Grafik: Morten Fogde Christensen (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © REUTERS)

Den tyske valgkamp og regeringsforhandlingerne har lagt beslag på Angela Merkel i over et år. Hun har vendt blikket mere indad mod Tyskland end udad mod verden.

Hvis 'Haus of Mutti' var en tysk tv-serie, så ville der i mellemtiden være poppet en ny fransk serie op, som vi kunne kalde 'Maison de Macron'.

Seriens hovedrolleindehaver besidder den stjerneglans, som Angela Merkel efterhånden har mistet - også på den europæiske scene.

Merkels håndtering af flygtningekrisen har skadet hendes ry hos flere partnere i Europa. Med Storbritanniens udmeldelse af EU mister Tyskland sin måske vigtigste allierede.

Kan Angela Merkel genvinde nok pondus til at holde sammen på et EU, hvor brudlinjerne bliver dybere? Det tyske regeringsgrundlag lægger op til et større europæisk engagement og reformer i samarbejde med Frankrig. I praksis virker tyskerne dog ikke vildt begejstrede for præsident Macrons tiltag.

Men kan Angela Merkel ikke forhindre EU i at gå op i sømmene, så kan det blive en markant plet på hendes politiske eftermæle.

5. USA og Trump – den store ubekendte

Hvis tysk politik var en tv-serie ved navn 'Haus of Mutti', så ville den blegne i forhold til en fuldstændigt uforudsigelig reality-serie fra USA, der startede sidste år: 'House of Trump'.

USA's præsident Donald Trump tegner til at blive en voksende udfordring for Tyskland og Angela Merkel. Kommer det til en handelskrig med straftold på blandt andet tyske biler, så vil det true en af søjlerne i tysk økonomi.

Grafik: Morten Fogde Christensen. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Situationen bliver ikke bedre af, at temperaturen på Merkel og Trumps indbyrdes forhold nærmer sig det dybfrosne. Og at hun ikke har kunnet genopvarme det personligt, siden de to mødtes til G20-topmødet i Hamborg sidste sommer.

Derfor bliver det – allerede tidligt i den ny sæson – afgørende for Merkel, at hun får forbedret forholdet mellem Tyskland og USA.