Sidste Titanic-overlevende sælger minder

97-årige Millvina Dean var ni måneder gammel, da Titanic gik ned. Hun mistede sin far, men kom selv i en redningsbåd. Nu sælger hun sine minder, for at få råd til at blive på sit plejehjem.

Bare ni måneder gammel blev Millvina Dean i 1912 reddet fra den synkende Titanic sammen med sin 3 år gamle storebror og sin mor. I dag er hun den sidste overlevende fra forliset.

Den britiske kvinde husker ikke selv den skæbnesvangre aften, men den mærkede hende for livet, for blandt de 1,517 der forsvandt i det kolde vand, var hendes far.

Sælger Titanic-minderne

Alligevel sælger hun den 18. april ud af sine Titanic-minder, for ubetalte regninger gør, at den nu 97-årige kvinde er ved at miste sin plads på et plejehjem i Southampton, skriver BBC.

Blandt de effekter som Millvina Dean nu er nødsaget til at sælge ud af, er en pose af lærred, som familien brugte til at fragte deres ejendele fra New York, efter de blev reddet.

- Jeg har en filosofi: Hvis du er nødt til at gøre noget, så gør det. Se ikke tilbage og bliv ikke knust over det, siger hun til BBC.

Millvina Dean er på en forunderlig vis både en del af Titanics historie og adskilt fra den, for da hun bare var en baby, da skibet sank, har hun ingen minder derfra.

- Det ændrede naturligvis mit liv fuldstændig. Hvis skibet ikke var gået ned, havde jeg været en amrikaner, der levede et normalt amerikaner-liv, siger hun til BBC.

Hørte om Titanic som 8-årig

Millvina Dean var otte år gammel, da hendes mor Georgetta for første gang fortalte, at hendes far, Bertram, omkom på Titanic. Indtil da havde moren ikke kunnet omtale tragedien.

- Jeg blev ikke berørt, da jeg fik det at vide, for jeg kendte ikke min far, forklarer Millvina Dean til BBC.

Selvom de sjældent talte om Titanic i hjemmet, så fortalte moren nok til, at Millvina Dean har kunnet danne sig et billede af, hvad der skete den aften.

Familien gik om bord på skibet i Southampton for at starte et nyt liv i Kansas, hvor faren Bertram planlagde at åbne en tobaksforretning.

Den aften hvor Titanic sank, hørte Bertram en lyd, og gik op på dækket for at tjekke, hvad der var sket.

Faren reddede dem

Bagefter kom han tilbage, og fortalte, at skibet åbenbart havde ramt et isbjerg. Han bad Millvinas mor om at få børnene ud af seng og gå op på dækket med det samme, fortæller Millvina Dean til BBC:

- Jeg forestiller mig, at det var det, der reddede os. Vi var tredje klasse, og ret mange af børnene på tredje klasse blev ikke reddet, siger hun.

Men Bertram slap ikke selv fra skibet med livet i behold. Og det gør, at hans datter ikke har været i stand til at se James Cameron's filmatisering af forliset, for hun mener, det vil være for oprørende:

- Selvom jeg ikke kendte min far, så er jeg efterhånden blevet ret emotionel. Jeg forestiller mig, hvad der skete med ham - sprang han over bord? Jeg ville lade min fantasi løbe løbsk ved at tænke på, hvad han gjorde, siger hun.

Millvina Dean's Titanic effekter kommer under hammeren ved Henry Aldridge & Son i Devizes, Wiltshire den 18. April 2009.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter