Sikkert mandat på vippen - Trumps parti i dårlig form før midtvejsvalg

Valg i Ohio viser, at Republikanerne kan få svært ved at bevare flertal i Kongressen.

USA's præsident fløj til Ohio i weekenden for at hjælpe Republikanernes kandidat ved et suppleringsvalg. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

For mindre end to år siden vandt republikaneren Donald Trump med 11 procentpoint over Demokraternes Hillary Clinton, da staten Ohios 12. valgdistrikt stemte ved præsidentvalget i USA.

Men efter det samme valgdistrikt i nat holdt et valg i utide til Repræsentanternes Hus er Republikanernes forspring skrumpet ind til næsten ingenting.

Med 99 procent af stemmerne optalt fører republikaneren Troy Balderson med under et procentpoint over Demokraternes kandidat, og amerikanske medier som Fox News siger, at valget er for tæt til at udråbe en vinder.

Større tendens

Valget i Ohio - et såkaldt suppleringsvalg - blev en realitet, da distriktets mangeårige medlem af Repræsentanternes Hus opgav sit mandat for at blive chef for en erhvervsorganisation.

Republikanerne har haft mandatet siden 1983, og partiets problemer med at genvinde sædet er del af en større tendens før det afgørende midtvejsvalg i USA, skriver Washington Post.

Avisen peger på, at ved de valg, der har været holdt i utide siden valget i 2016, har de demokratiske kandidater opnået markant fremgang.

Den største triumf kom i den normalt dybt konservative sydstat Alabama, hvor Demokraterne i slutning af 2017 vandt et suppleringsvalg til Senatet.

Trump erkender problem

Selv præsident Trump erkender, at det bliver op ad bakke for Republikanerne i november, hvor partiet ifølge prognoserne står til tabe flertallet i Repræsentanternes Hus, mens flertallet i Senatet foreløbig ser ud til at forblive intakt.

Ved et vælgermøde i Ohio i weekenden sagde Trump, at det parti, som har præsidentposten, som regel taber midtvejsvalget.

- Jeg ved ikke hvorfor. Måske er det selvtilfredshed. Måske kæmper I alle sammen så hårdt for at vinde præsidentposten, at når I vinder, så bliver I selvtilfredse, sagde Trump.

New York Times mener dog snarere, at det er sløvhed og desillusion, som lige nu præger Republikanerne.

Avisen skriver, at det kun var en kapitalindsprøjtning udefra i slutfasen - samt et besøg af Trump - som i sidste øjeblik sandsynligvis sikrede sejren ved gårsdagens valg i Ohio.

Men dén model kan næppe genbruges i november. Så mange penge kan partiets donorer ikke mønstre, vurderer Washington Post, og Trump "kan ikke være i 40 valgdistrikter i de sidste 72 timer før valget," siger Zac McCrary, en demokratisk analytiker, til avisen.

Facebook
Twitter