Sisi er taget i ed som Egyptens præsident

Det vestlige fremmøde ved indsættelsesceremonien af Egyptens nye præsident er til at overse.

Sisi blev tirsdag bekræftet som landets nye præsident, da valgkommissionen slog fast, at han havde fået knap 97 procent af stemmerne ved præsidentvalget. (Foto: REUTERS TV © Scanpix)

Den tidligere hærchef og store vinder af valget i Egypten, Abdel Fattah al-Sisi, er søndag blevet taget i ed som præsident.

Ved ceremonien er fremmødet fra landets vestlige allierede begrænset, skriver Reuters.

Efter alt at dømme er landene bekymrede over de egyptiske myndigheders aggressive fremfærd mod støtter af den væltede islamistiske præsident Mohamed Mursi, som hæren med Sisi i spidsen fjernede fra magten sidste år.

Stærkt bevogtet

Ceremonien, som blev livetransmitteret på egyptisk tv, fandt sted i den stærkt bevogtede forfatningsdomstol i hovedstaden Kairo.

En alvorlig Sisi, klædt i marineblåt, lovede i sin indsættelsestale at beskytte landet.

- Jeg sværger i Guds navn at bevare det republikanske system og at forsvare forfatningen og loven og tage mig af folkets interesser. Jeg vil bevare landets uafhængighed og dets territoriale integritet, sagde den 59-årige præsident.

97 procents opbakning

Til stede blandt gæsterne var palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, samt medlemmer fra flere af kongehusene i Golfstaterne og afrikanske statsledere.

Mange vestlige lande nøjedes med at sende deres ambassadører til fejringen.

Sisi blev tirsdag bekræftet som landets nye præsident, da valgkommissionen slog fast, at han havde fået knap 97 procent af stemmerne ved præsidentvalget.

Der var aldrig nogen spænding om valgets resultat, hvor en storsejr var ventet, efter at Sisi de facto har været landets leder i næsten et år.

Boykot

Blandt andre Mohamed Mursis Muslimske Broderskab havde opfordret til boykot af valget.

Det samme havde liberale og sekulære aktivister, der var blandt frontløberne i revolutionen i 2011, der endte med afsættelsen af præsident Hosni Mubarak.

Sisi overtager formelt præsidentposten efter Adly Mansour, der har fungeret som præsident, siden den folkevalgte Mohamed Mursi blev væltet.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter