Sjælden undskyldning fra Nordkorea: Fejl at dræbe sydkoreaner

En 47-årig mand blev skudt ti gange, da han flød ind i nordkoreansk farvand.

Sydkoreanere ser et nyhedsindslag om Kim Jong-uns undskyldning på en togstation i hovedstaden Seoul. (Foto: Jung Yeon-je © Scanpix)

En "skammelig sag", som ikke burde være sket.

Sådan betegner Nordkoreas leder, Kim Jong-un, drabet på en 47-årig sydkoreansk mand, der var drevet ind i nordkoreansk farvand. Det skriver BBC.

I et brev til Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, kalder Kim Jong-un episoden for "uventet" og "uheldig". Kim er "meget ked af" at have "skuffet" Moon og det sydkoreanske folk.

Det er ekstremt sjældent, at Nordkoreas leder undskylder noget som helst over for rivalen Sydkorea.

Hvad er der sket?

Tidligere på ugen anklagede Sydkorea nabolandet for at have skudt og derpå brændt en sydkoreaner.

Sagen vakte ramaskrig i Sydkorea, og nu bekræfter Kim Jong-un i store træk anklagen.

En nordkoreansk efterforskning har afdækket, at en patruljebåd tirsdag eftermiddag fandt manden. Det er uklart, præcis hvordan han holdt sig flydende, men han var iført en redningsvest.

Den dræbte forlod af ukendte årsager denne patruljebåd fra fiskerikontrollen. (Foto: WSFMS / HANDOUT © Scanpix)

Patruljebådens besætning begyndte at udspørge manden. Men så indløb en ordre fra "en overordnet autoritet" om, at manden skulle dræbes. Han blev skudt over ti gange, mens han stadig lå i vandet.

Nordkoreanerne kan dog ikke bekræfte, at ofret blev brændt. Man kunne nemlig ikke finde liget, siger de. Så det var mandens "flydende materiale", som blev brændt på patruljebåden for at forhindre spredning af sygdomme, lyder forklaringen.

Efterretninger har tidligere peget på, at nordkoreanske soldater har fået besked om at dræbe alle, som krydser grænsen til landet ulovligt. Formålet skulle være at stoppe coronavirus.

Hvem var manden?

Den 47-årige mand, der blev dræbt, arbejdede i fiskerikontrollen.

Han var ude i sin patruljebåde ti kilometer fra grænsen til Nordkorea, da han forsvandt mandag, oplyser Sydkoreas forsvarsministerium.

Manden havde efterladt sine sko på båden. Sydkoreanske medier siger, at han for nylig var blevet skilt og havde økonomiske problemer.

En pårørende græder under en mindehøjtidelighed for de 46 søfolk, som døde, da krigsskibet Cheonan gik ned i 2010. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)

Hvor sjælden er undskyldningen?

Sydkorea kræver jævnligt undskyldninger fra Nordkorea, som plejer at afvise nærmest per automatik.

I 2010 nægtede Nordkorea for eksempel at undskylde sænkningen af et sydkoreansk krigsskib. Nordkorea har aldrig taget ansvaret, selvom en international undersøgelse konkluderede, at skibet blev angrebet med en nordkoreansk torpedo.

Samme år bombede Nordkorea den sydkoreanske ø Yeonpyeong og dræbte mindst fire personer. Heller ikke her er der faldet en undskyldning.

Forholdet mellem USA og Nordkorea er igen køligt, efter Kim Jong-un mødte præsident Trump i den demilitariserede zone mellem Nordkorea og Sydkorea i juni. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Forholdet mellem nabolandene befinder sig i øjeblikket på et lavpunkt, efter USA's forsøg på at indgå en aftale om Nordkoreas atomvåben er faldet på gulvet.

I juni blev en militær hotline mellem nord og syd afbrudt, og Nordkorea sprængte et samarbejdskontor i luften.

Facebook
Twitter