Sjældne demonstrationer præger Cuba: 'Ned med diktaturet!'

Flere demonstranter er blevet anholdt, skriver internationale medier.

Demonstrationerne i Cuba er blandt andet udløst af en forværret økonomi og regeringens håndtering af coronapandemien. (Foto: ALEXANDRE MENEGHINI © Ritzau Scanpix)

Protester er ellers sjældne i Cuba, men i weekenden gik tusindvis på gaden for at demonstrere mod øens kommunistiske regering.

'Ned med diktaturet!' lød det blandt andet fra flere af demonstranterne.

Protesterne er de største i årtier. Demonstranterne er blandt andet utilfredse med Cubas coronarestriktioner, hastigheden på landets vaccineudrulning, og landets ustabile økonomiske situation.

Cuba konstaterede i går flere end 7.000 nye coronasmittede og 47 dødsfald til følge.

Utilfredsheden blandt dele af befolkningen kommer, efter den statskontrollerede økonomi faldt med 11 procent i 2020 - det værste fald i næsten 30 år. Udover coronapandemien skyldes den forværrede cubanske økonomi samtidig amerikanske sanktioner, skriver BBC.

  • En mand anholdes her i hovedstaden Havana. (Foto: YAMIL LAGE © Ritzau Scanpix)
  • Det vides endnu ikke, hvor mange demonstranter der er blevet anholdt. (Foto: ADALBERTO ROQUE © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Præsidenten opfordrer til kampe

Demonstranternes vrede er særligt rette mod Cubas præsident, Miguel Díaz-Canel, der i en tv-tale i aftes opfordrede sine støtter til at 'konfrontere alle provokationer.'

- Vi opfordrer alle revolutionære i landet, alle kommunisterne, til at gå på gaden alle steder, hvor der er forsøg på at fremtvinge disse provokationer, lød det fra præsidenten, der samtidig kalder protesterne en 'provokation udført af lejesoldater', der, ifølge præsidenten, skulle være hyret af USA for at destabilisere landet.

Opfordringen til regeringens støtter har skabt bekymring i USA.

- Vi er dybt bekymrede for opfordringerne til kampe, skriver Julie Chung, en amerikansk topdiplomat for Latinamerika, på Twitter.

Det præsidentielle ønske om modstand fik efterfølgende tusindvis af regeringsstøtter på gaderne, skriver BBC.

Ifølge flere internationale medier, heriblandt BBC, viser billeder på sociale medier, at sikkerhedsstyrker går hårdhændet til værks mod demonstranterne.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er militæret rykket ind i Cubas hovedstad, Havana.

  • Flere beder USA's præsident, Joe Biden, om hjælp til at forberede levevilkårene i Cuba. Her er det en støttedemonstration i Miami, Florida i USA. (Foto: EVA MARIE UZCATEGUI © Ritzau Scanpix)
  • Cubas præsident Miguel Díaz-Canel gik selv på gaden under demonstrationerne. Han har været præsident siden 2018. (Foto: YAMIL LAGE © Ritzau Scanpix)
1 / 2

'Der er ingen frihed'

Demonstrationerne begyndte sydvest for Havana i byen San Antonio de los Baños, men har siden spredt sig til store dele af landet.

Flere af demonstrationerne er blevet streamet live på sociale medier.

- Dagen er kommet! Vi kan ikke klare mere. Der er ingen mad, medicin, der er ingen frihed, siger en demonstrant ved navn Alejandro til BBC:

- De lader os ikke leve. Vi er allerede trætte, fortsætter han.

Billeder fra protesterne viser, at demonstranterne har angrebet politibiler og begået tyveri mod flere statsejede butikker, der anvender udenlandske valutaer. Ifølge BBC er flere cubanere afhængige af flere basale ting, som disse butikker tilbyder, men priserne er høje.

Præsident Miguel Díaz-Canel har været præsident siden 2018. Tidligere i år overtog han samtidig posten som førstesekretær fra Raúl Castro, bror til Fidel Castro.

Posten som førstesekretær er den højeste post, man kan have i Cuba. Sekretæren står også over landets præsident.