Skaberen bag hit-serie kritiserer instagram-billeder: Husk på, her er sket en tragedie

Efter tv-series succes strømmer turister til det forladte område, og deres opførsel møder kritik.

Den populære HBO-serie "Chernobyl" har fået turister til at flokkes til spøgelsesbyen Pripyat, et par kilometer fra Tjernobyl-værket. (Foto: GENYA SAVILOV © Scanpix)

Tragedier skal ikke glemmes. Og de skal bestemt ikke bruges som bagtæppe for folk, der poserer eller agerer på måder, der kan tolkes som stødende.

Sådan lyder det fra Craig Mazin, forfatter og producer bag den succesfulde tv-miniserie om Tjernobyl-atomulykken i 1986, "Chernobyl", hvoraf sidste afsnit netop er blevet lagt ud på streamingtjenesten HBO.

- Det er skønt at se, at #chernobylHBO har inspireret en bølge af turisme til "Zone of Exclusion". Men ja, jeg har set billederne, skriver Craig Mazin på Twitter og fortsætter:

- Hvis du besøger stedet, så husk venligst på, at her udspillede sig en frygtelig tragedie. Udvis derfor passende adfærd og respekt for alle dem, der har lidt skade og mistet, skriver han.

Siden tv-seriens premiere i maj har har turister flokkes til den forladte by Pripjat, og knap 20.000 billeder på Instagram har hashtagget #exclusionzone, mens knap 100.000 dukker op, hvis man søger på #pripyat.

Flere af billederne har fået ikke bare skaberen bag tv-serien til at løfte øjenbrynene, men også andre social medie-brugere, der ikke er sene til at kalde dem "opportunistiske" og "idiotiske".

Men nogle af dem, der har fået hård kritik på de sociale medier, har dog siden fortalt, at billederne ikke stammer fra området.

- Vi var slet ikke i Pripjat. Billederne er taget i Novosibirsk, og medierne har gjort os til frygtelige mennesker uden overhovedet at spørge til, hvor billederne er lavet, forklarer Angelina Protein, der er fotografen bag nogle af de kritiserede billeder, til DR Nyheder.

Ifølge flere tour-operatører har de mærket en markant større interesse fra turister siden sidste år, og ifølge The Times melder eksempelvis Explore, der tilbyder ture til området nær værket, om en vækst på op mod 40 procent i forhold til maj sidste år.

Se hvordan Tjernobyl ser ud 30 år efter ulykken:

Også hos tour-operatøren SoloEast mærker man "HBO-effekten":

- Vi oplever en 35 procent vækst i reservationer, siger Victor Korol, der er direktør i hos tour-operatøren SoloEast, til CNN.

- De fleste siger, de først bookede touren efter at have set serien. Det er nærmest som om, at de så serien og besluttede sig for at hoppe ombord på et fly, siger han.

Katastrofen

Området har været åbent for turister siden 1990'erne, men er tilsyneladende steget i popularitet over de seneste 10 år.

Selve eksplosionen på atomkraftværket Tjernobyl, der ligger i det nordlige Ukraine, forårsagede 31 dødsfald, mens flere hundrede tusinder måtte evakueres, og den nærliggende by Pripjat blev fuldstændigt ødelagt.

Millioner af mennesker blev udsat for stråling, men vurderingen af det forventede antal af dødsfald forårsaget af stråling har ændret sig gennem de seneste årtier og er stadig i dag diskuteret bredt.

Tallene rækker fra alt fra FN's officielle tal på 4.000 til hundrede tusinder, som det anslås af blandt andre den internationale miljøorganisation Greenpeace.

Atomkraftulykken i 1986

  • Eksplosionen på Tjernobyl-værket bliver stadig betragtet som af verdens værste atomkraftulykke.

  • Omkring 300.000 mennesker blev tvunget væk fra deres hjem efter Tjernobylulykken, og man forventer ikke, at de vil kunne komme tilbage inden for de næste 100 år.

  • Efter ulykken håbede folk, at jodtabletter kunne forhindre optagelsen af det radioaktive nedfald. Spiser man tabletterne, mætter man skjoldbruskirtelen med jod, så radioaktiviteten ikke optages. Beskeden nåede først ud til befolkningen flere dage efter nyheden om ulykken

Præcisering: Citater fra Angelina Protein, der har været med til at tage nogle af de kritiserede billeder, er blevet tilføjet.