Svenskerne forsøger at finde svar på, hvordan et jordskred i nat har forandret landskabet og forrykket motorvejen E6 nord for Göteborg.
Men svarene hang endnu i luften, da Stenungsund Kommune, politiet og redningstjenesten holdt pressemøde i dag klokken 17.
Her lød beskeden, at det stadig var for tidligt at pege på årsagen.
Dog står det klart, at den del af E6, der er ramt af jordskredet, ikke vil blive åbnet lige foreløbigt.
- Det drejer sig om mange måneder. Det er et enormt omfattende arbejde, og det kommer til at påvirke trafikken, siger Jörgen Einarsson, direktør for region Väst i den svenske Trafikstyrelse.
Normalt passerer 10.000 køretøjer i døgnet den del af E6, der er ramt. Myndighederne forsøger nu at få den tunge trafik over på E45 i stedet for at undgå tung trafik på de mindre veje i området.
Helikopter måtte hjælpe passagerer væk
Redningstjenesten, der også deltog i pressemødet, fortalte, at flere personer blev hjulpet ud af området ved hjælp af redningshelikopter.
Det skyldes, at passagererne i køretøjerne ikke kunne komme væk, efter at motorvejen havde forrykket sig under dem.
Derfor blev en helikopter sat ind, som ved hjælp af en wire fik passagererne væk.
Tre personer blev kørt på sygehuset, men ingen havde alvorlige skader.
Arbejdet med skaderne er nu gået ind i en ny fase, lød det også på pressemødet.
Derfor kigger man nu årsagerne, men også på hvad skredet har betydet for de berørte bygninger og miljøet.
I den forbindelse holder man særligt øje med en tankstation, men indtil videre tyder det ikke på, at der er sket lækage af brændstof eller andre kemikalier i forbindelse med skredet.
På pressemødet blev myndighederne også spurgt om, hvorvidt de tunge industribygninger i området kunne være medvirkende til skredet.
Desuden ville journalisterne også vide, om man havde bygget tungere, end man måtte. Det kunne ingen på pressemødet svare på.
Ekspert: Ikke nogen stor overraskelse
Selvom jordskred i den størrelse er kommet som en overraskelse for mange, så overrasker det ikke den svenske professor emeritus i naturgeologi Johan Kleman.
- Det kommer ikke som et lyn fra en klar himmel, siger han til SVT.
Han forklarer, at skredet muligvis skyldes, at lerlag, der stammer helt tilbage fra istiden, kan have løsnet sig på grund af store mængder nedbør.
Desuden siger han, at risikoen for lerskred er større Vestsverige end i Østsverige, fordi leret i jorden indeholder mere salt langs Kattegats kyst.
Ifølge ham bliver leret svagt på grund af det højere saltindhold.
I alt er det et område på 14.000 kvadratmeter, der er ramt af skredet.
E6 er på grund af skredet lukket mellem Stenungsund og Ljungskile.